ФИФА избра своя нов президент...


ФИФА избра своя нов президент...

1859 0

Жестокият корупционен скандал с високопоставени членове на ФИФА, който се разрази през последните два дни, не попречи на Йозеф Блатер да бъде преизбран за президент на организацията за 5-и пореден път.

Въпреки арестите на многобройни ръководители във висшия футболен орган, Блатер, под чийто нос са извършени стотици престъпления (пране на пари, уреждане на мачове, рекети, подкупи) отново получи подкрепата на страните-членки.

Единствената изненада в сравнение с предварителните нагласи беше, че президентският пост се реши след второ гласуване.

По време на първия рунд Блатер събра "едва" 133 гласа, с които не успя да покрие нужните 140, за да бъде избран още на първото гласуване.  Резултатите бяха обявени (133 за Блатер срещу 73 за Принц Али бин-ал Хюсеин), а преди старта на втория кръг на вота принца на Йордания оттегли кандидатурата си.

От 1998 година насам швейцарецът е президент на ФИФА, като в това време няколко пъти се разминава с корупционни скандали, единият от които през 2013 година. Тогава той беше уличен за взимане и отдаване на подкупи, но така и не бяха събрани достатъчно доказателства срещу него.

В неговата "ера" се проведоха първите световни първенства в Азия (Япония и Южна Кореая през 2002) и в Африка (в ЮАР през 2010 година). И двата Мондиала са обект на обвинения в уреждане на мачове, подкупи и рекети.

Именно с вота на африканските и азиатските страни Блатер спечели гласуването, на което голяма част от държавите в Европа дадоха вота си за принца на Йордания, пишат американски и английски издания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички