Швейцария победи Турция за пръв път oт 14 години насам


Швейцария победи Турция за пръв път oт 14 години насам
Снимка: Gulliver/GettyImages

5200 0

Отборът на Швейцария победи Турция с 3:1 в последен мач за двата отбора от група А на Евро 2020..

Две попадения на „Олимпийския стадион” в Баку реализира Джердан Шакири, а Харис Сеферович откри резултата за „кръстоносците”. Ирфан Кахведжъ пък реализира единствения гол за Турция на Европейското първенство.

Това беше и последният мач за „лунните звезди” на континенталната надпревара, след като турците отпадат безславно от турнира, след като завърши последен с 0 точки и голова разлика 1:8. Интересен факт е, че това е успех на швейцарците над турците за пръв път от 14 години насам.

Участието на Швейцария на осминафиналите също не е сигурно, след като тимът завърши трети с 4 точки, колкото има и Уелс. Британският тим обаче е с по-добра голова разлика и това е причината отбора на Владимир Петкович да е трети. Швейцарците ще трябва да изчакат да разберат дали ще останат сред четирите най-добри трети отбора от шестте групи на Евро 2020.

Къде да гледаме Швейцария - Турция?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в третата минута турците можеха да поразят целта. Озан Туфан овладя топката пред границата на наказателното поле на Швейцария и стреля мощно с левия крак, но Ян Зомер се намеси.

В шестата минута Харис Сеферович шутира по диагонала през краката на Мерих Демирал и с прекрасен удар прати топката в турската врата - 1:0 за Швейцария.

Турците не преклониха глава и опитаха да върнат бързо гола. След четвърт час удар на Мерт Мюлдюр трябваше да бъде отразяван от Ян Зомер, който се намеси много добре.Озан Туфан пък опита удар от разстояние в 23-ата минута, ала неточен.

Три по-късно Швейцария удвои своя актив. Щефан Цубер намери успоредно Шакири, който отправи магически удар с десния крак и матира за втори път Угурджан Чакър - 2:0.

В 28-ата минута Шакири бе изведен зад отбраната на Турция и напредна. Той отправи удар, но Чакър направи спасяване с десния крак. В 30-ата минута Мюлдюр отправи нов точен удар посока вратата на "кръстоносците", но Зомер пак отрази.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Щефан Цубер беше близо до това да реализира трети гол в турската врата на старта на втората час, но Чакър предугади изстрела му. Постепенно швейцарците установиха траен контрол върху топката, но опасностите пред турската врата не се рояха много. След час игра Сеферович премина като на шега през двама бранители на турците и стреля диагонално от наказателното поле, но Чакър се една ръка прати топка встрани.

В 63-ата минута турците намалиха пасива си чрез Ирхан Кахведжъ. Той стреля от граната на наказателното поле диагонално през Рикардо Родригес и топката влетя магнетично във вратата на Зомер - 1:2.

Минута по-късно Шакири пробва рефлекса на Чакър отново от разстояние, но този път турският вратар отрази удара на атакуващия халф на Швейцария. В 68-ата обаче Шакири бе непреклонен пред гола. Той получи центриране отляво на нападението на ШВейцария след страхтоно двойно подаване и с лекота отблизо матира Чакър, след като защитата на Турците не успя да противодейства на играча на Ливърпул - 3:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Швейцария: Зомер, Аканджи, Видмер, Джака, Елведи, Емболо, Родригес, Фройлер, Цубер, Шакири, Сеферович

Турция: Чакър, Айхан, Демирал, Кахведжи, Союнджу, Мюлдюр, Туфан, Челик, Юндер, Чалханоглу, Йълмаз 

ПРЕДИ МАЧА

За Швейцария няма да играе титулярният вратар Ян Зомер поради лични причини. Владимир Петкович няма друг икадрови проблеми. "Кръстоносците" ще трябва да преодолеят разочарованието от поражението срещу Италия и да стегнат редиците в опит да запишат първа победа на турнира.

Турция също няма контузени или наказани. Шенол Гюнеш сподели преди двубоя, че младият му състав сам е създал високите очаквания към него със силната си игра в световните квалификации. За съжаление на феновете обаче турците все още търсят първия си гол на Евро 2020

Равенството между двата отбора ще ги прати у дома, след като Швейцария би имала 2 точки, което едва ли ще бъде достатъчно за излизане от групата от третото място. Турция може да се надява ако не на класиране, то поне на достоен завършек на участието си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички