Дания "избухна": Завзе второто място и изхвърли Русия от Европейското първенство по футбол


Дания "избухна": Завзе второто място и изхвърли Русия от Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

5134 0

Пет гола в един мач ни предложи сблъсъкът между Дания и Русия на Европейското първенство по футбол. "Червения динамит" буквално взриви своя опонент, като "избухна" толкова силно, че се класира на втората позиция в групата и същевременно изхвърли руснаците, които останаха четвърти.

В основата на успеха бяха две истински торпеда, първото дело на Дамсгаард за 1:0, а второто дело на Кристенсен за 3:1, след като Дзюба бе върнал надеждите за "Сборная" с гол от дузпа за 1:2. Трябва да се отбележи и кошмарната грешка на Зобнин, който буквално подари втория гол за Дания, като връчи топката на Поулсен на опразнената врата.

В група "В" се стигна до истинска "врътка", след като Дания, Русия и Финландия завършиха с по 3 точки, като същевременно всеки от тях е побеждавал, но и губил от някой от останалите тимове. Така се заформя своебразно класиране между тях, при което водеща е головата разлика.

Така Дания печели третата си среща от груповата фаза на голям форум за първи път от години насам, след като в последните 4 случая не успява да го стори, записвайки 2 равенства и 2 загуби.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Русия: Сафонов, Дивеев, Джикия, Фернандес, Кудряшов, Головин, Кузяев, Миранчук, Оздоев, Зобнин, Дзюба 

Дания: Шмайхел, Маеле, Кристенсен, Вестегард, Кяер, Вас, Хойберг, Дилейни, Полсен, Брейтейт, Дамсгаард

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първият четвърт час от двубоя показа именно какво ще представлява мачът - битка. Много физически единоборства и сблъсъци. През този период очаквано "червения динамин" търсеше попадението, а "Сборная" се уповаваше най-вече на защитни действия.

Въпреки това първото сериозно голово положение бе пред вратата на датчаните. Александър Головин направи превъзходен пробив през центъра и разсече противниковата отбрана, а накрая стреля по земя в наказателното поле, но Каспер Шмайхел някак успя да спаси удара.

В 29-ата минута Пиер-Емил Хьойберг отправи топовен изстрел от далечна дистанция, като топката мина покрай страничния стълб. Ударът бе толкова мощен, че ако бе в очертанията на вратата, едва ли Сафонов щеше да успее да се намеси.

38' - 0:1! Дамсгаард получи топката на дъгата на наказателното поле, направи едно докосване встрани и директно стреля, за да вкара много красиво попадение. Сафонов пък остана на място и не помръдна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

59' - 0:2! Зобнин направи кошмарна грешка, като опита да върне към своя вратар, но го стори по ужасяващ начин. Топката отиде право в Поулсен, който нямаше никакъв проблем да я вкара на опразнената врата от близо разстояние.

70' - 1:2! Дзюба изпълни безкомпромисно дузпа в центъра на вратата, а Шмайхел скочи вляво и се стигна до гол. Имаше сериозни претенции от датчаните за отсъждането на 11-метровия наказателен удар, но те не бяха уважени.

80' - 1:3! Сафонов се отличи с двойно спасяване от близка дистанция, но след като топката се отклони към границата на наказателното поле там бе Кристенсен, който просто разстреля Сафонов с истинска бомба.

82' - 1:4! Само два минути по-късно датчаните организираха страхотна контраатака, а Маеле се оказа човекът, който напредна добре, финтира противниците и стреля прецизно в близкия ъгъл.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Русия успя да се възползва частично от домакинството си до момента (1 победа и 1 загуба), като сега предстои гостуване. Равенство днес ще е достатъчно на "Сборная", за да затвърди второто си място. Те обаче загубиха цели 4 от последните си 9 мача, като 3 от пораженията дойдоха на чужда земя.

68,75% (11) от 16-те гола срещу Русия по време на тези 9 мача идват преди почивката между полувремената, а 6 от тях между 31-ата минута и почивката. Така в цели 8 от последните им 9 срещи неизменно има гол през първото полувреме.

Въпреки вдъхновяващото си представяне срещу Белгия Дания е пред угрозата да отпадне от състезанието, и то на собствен терен. Само победа днес им дава теоретични шансове за класиране напред. Страната обаче не може да спечели третата си среща от груповата фаза на последните 4 големи турнири, на които участва, записвайки 2 равенства и 2 загуби. А ако загуби от Русия, това ще е първи случай на 3 поражения от 3 мача в групите за тях от Евро 2000.

За разлика от руснаците, датчаните получават гол след почивката - в 9 от последните си 10 допуснати попадения. Не са изоставали на полувремето в 14 поредни мача. В 4 от последните си 5 мача, които са трети и последни на европейски финали в групите, Дания завършва наравно на полувремето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички