Европейско първенство по футбол 2020 стадиони: "Олимпийски стадион" (Баку)


Европейско първенство по футбол 2020 стадиони: "Олимпийски стадион" (Баку)
Снимка: Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images

2246 0

Европейското първенство по футбол стартира на 11 юни и ще продължи точно един месец - до 11 юли. За първи път в историята шампионатът на Стария континент ще се проведе на 11 различни стадиона. Представяме Ви Олимпийския стадион в Баку:

Макар Азербайджан никога да не се е класирал за Европейско първенство, Европейското първенство идва в Азербайджан, благодарение на Олимпийския стадион в Баку. Съвременното бижу беше открито през 2015 г., като е най-големият стадион в страната.

История

Строежът по стадиона започва през 2011 г. в чест на стогодишнината на футбола в Азербайджан. Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер лично заявява, че проектът е много красив. Архитект на съоръжението е компанията Alpine Bau Deutschland AG. Арената е откритва през 2015 г. за първите в историята Европейски игри, които се провеждат в Баку.

През 2019 г. Олимпийският стадион приема финала на Лига Европа между Челси и Арсенал, спечелен от "сините" с 4:0. Освен това отборът на Карабах игра мачовете си от групите на Лига Европа на "Олимпийский".

Как е избран?

Олимпийският участваше със стандартен пакет в кандидатурата си за Евро 2020. С избирането му отборите ще има възможност да играят в столицата с най-ниска надморска височина в света - само 28 метра. Освен това домакинството е голяма стъпка за развитието на футбола и спорта въобще, макар и нито един от фаворитите за трофея да не играе в Азербайджан.

Мачове на стадиона:

Стадион "Олимпийски" ще приеме 4 мача - три срещи от група А и един 1/4-финал.

12.06.2021 Уелс - Швейцария

16.06.2021 Турция - Уелс

20.06.2021 Швейцария - Турция

3.07.2021 1/4-финал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички