Европейско първенство по футбол 2020: Словакия - сплав от ценен опит и буйна младост


Европейско първенство по футбол 2020: Словакия - сплав от ценен опит и буйна младост
Снимка: Pakawich Damrongkiattisak/Getty Images

1128 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Днес Ви представяме отбора на Словакия:

Словакия дебютира на европейски финали повече от успешно през 2016 г. като прескочи груповия етап и се класира на 1/8-финал. В момента тимът изживява своеобразна „перестройка“, като доказаните ветерани следва да дадат път на талантливите младежи. „Соколите“ са участвали само два пъти на големи форуми, откакто са независима държава, като на Световното първенство през 2010 г. също преодоляха групите. Това показва, че словаците въобще не бива да бъдат подценявани, въпреки на пръв поглед по-скромния състав.

История:

Участия на европейски първенства:

2016 – 1/8-финал

Участия на световни първенства:

2010 – 1/8-финал

Участия в Лигата на нациите:

2018/19 – Дивизия B, групова фаза

2020/21 – Дивизия B, изпадане

Състав:

Вратари: Мартин Дубравка, Душан Кучиак, Марек Родак

Защитници: Давид Ханко, Томаш Хубочан, Мартин Кошчелник, Петер Пекарик, Любомир Шатка, Милан Шриняр, Мартин Валиент, Денис Вавро

Полузащитници: Ласло Бенеш, Ондрей Дуда, Ян Грегуш, Марек Хамшик, Лукаш Хараслин, Якуб Хромада, Патрик Хросовски, Юрай Куцка, Станислав Лоботка, Роберт Мак, Томаш Суслов, Владимир Вайс

Нападатели: Роберт Боженик, Михал Дуриш, Иван Шранц

Изненада в състава:

Повечето футболисти на Словакия изглежда са попреминали зенита си, така че сред ветераните прави впечатление присъствието на 18-годишния Томаш Суслов. Атакуващият полузащитник вече е сред основните играчи на Грьонинген, където се учи от самия Ариен Робен. Скаутите вече лепнаха на Суслов прякора „Звяра“, а Улвърхемптън се оглежда за младежа. Въпреки крехката си възраст той вече е играл на седем различни позиции – от опорен халф до дясно крило, което подсказва, че в бъдеще Словакия може да има един истински универсален боец.

Ключов играч:

В последното десетилетие Марек Хамшик беше лидерът на Словакия. Капитанът отново е тук, но отдавна не на такова ниво, на каквото беше в Наполи. Поради тази причина акцентираме на централния защитник Милан Шкринияр. Бранителят продължава да е лидер в Интер вече няколко сезона и изигра основна роля за спечелването на титлата в Серия А. В последните световни квалификации дори вкара първите си два гола за „соколите“, което придава още по-голяма увереност на 26-годишния играч. Предвид тежката си група, Словакия ще има нужда от здрава защита, водена именно от стълба в отбраната на Интер.

Очаквания:

Група Е не е от лесните за момчетата на Стефан Таркович. Испания, Полша и Швеция изглеждат далеч по-подготвени от Словакия, чиито лидери вече са прехвърлили 30-ата си година. Би било геройство словаците да излязат от групата от третото място. В този случай Словакия ще играе с победителя от група C, където фаворит е Нидерландия. Класата на „лалетата“ в такъв мач ще си проличи, но дори класирането на 1/8-финал ще е добро представяне за словашкия отбор.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички