Европейско първенство по футбол 2020: Швеция с тежка задача без Златан Ибрахимович


Европейско първенство по футбол 2020: Швеция с тежка задача без Златан Ибрахимович
Снимка: Getty Images/Guliver

1992 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Днес Ви представяме отбора на Швеция:

Националният отбор по футбол на Швеция ще започне Европейското първенство по футбол с надеждата да прекрати „черната серия“, в която се намира на този форум. Любопитно за скандинавския тим е, че се представя по-успешно на световните първенства по футбол, отколкото на континенталните. Един от най-силните периоди на шведския национален отбор по футбол е от 1945 година до края на 50-те години на 20 век, когато е считан за един от най-добрите отбори в Европа. Домакинските си мачове играе на „Френдс Арена“, който е най-големият стадион в скандинавските държави и третият най-голям закрит стадион в Европа.

Дебютът на Швеция на европейско първенство по футбол идва много късно, като допреди 30 години тимът не се беше класирал. За първи път играе през 1992 година, когато е домакин и получава служебно правото да участва, а накрая дори успява да завърши на третото място. Следва нов „пропуск“, но от 2000 година насам неизменно участва на всяко издание. В 5-те случая стига веднъж до четвъртфиналите (2004 година в Португалия), но в останалите 4 отпада в груповата фаза. Именно тази „черна“ серия ще се опита да наруши този път Швеция.

Всички в страната бяха много развълнувани от факта, че Златан Ибрахимович и селекционерът Яне Андерсон постигнаха договорка той да играе и очакваха с нетърпение Ибра да ги поведе и на Евро 2020, но това няма да се случи поради контузия на 39-годишния нападател. А ето и избраниците на Андерсон за Европейското:

Вратари: Карл-Юхан Юнссон, Кристофер Нордфелд, Робин Олсен;

Защитници: Микаел Лустиг, Виктор Линдельоф, Андреас Гранквист, Мартин Олсон, Лудвиг Аугустинсон, Филип Хеландер, Емил Крафт, Понтус Янсон, Маркус Даниелсон;

Полузащитници: Албин Екдал, Себастиян Ларсон, Емил Форсберг, Густав Свенсон, Кен Сема, Виктор Клаесон, Кристофер Олсон, Матиас Сванберг, Деян Кулушевски, Йенс Каюсте;

Нападатели: Маркус Берг, Александер Исак, Робин Куйясон, Джордан Ларсон

От избраниците се открояват по-опитните – Андреас Гранквист (капитан), Виктор Линдельоф и Емил Форсберг. На тях 3-мата, както и на новата млада звезда на Ювентус Деян Кулушевски, ще се разчита най-много. Швеция попадна в нелека група “D”, където ще е с отборите на Испания, Полша и Словакия. Надеждите на феновете в страната са свързани с това поне да се прескочи груповата фаза, пък след това „каквото сабя покаже“. Прогнозата на SportLive.bg обаче е, че предвид и липсата на Златан Ибрахимович, скандинавският отбор ще отпадне още в груповата фаза, отстъпвайки пред Испания и Полша.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички