Европейско първенство по футбол 2020: Полша - орелът размахва криле


Европейско първенство по футбол 2020: Полша - орелът размахва криле
Снимка: Andrew Surma/NurPhoto via Getty Images

2050 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Днес Ви представяме отбора на Полша: 

Отборът на Полша направи сериозна заявка с класирането си на 1/4-финал на Евро 2016. Това беше рекордно представяне за "дружина полска" на европейски първенства след две поредни отпадания в груповия етап. Сега Роберт Левандовски и компания трябва да покажат, че представянето във Франция не е било чиста случайност и отборът има потенциалът ако не да постигне нещо голямо, то да бъда препъни камък за грандовете.

История:

Участия на европейски първенства:

2008 – групова фаза

2012 – групова фаза

2016 – ¼-финал

Участия на световни първенства:

1938 – първи кръг

1974 – трето място

1978 – ¼-финал

1982 – трето място

1986 – 1/8-финал

2002 – групова фаза

2006 – групова фаза

2018 - групова фаза

Участия в Лигата на нациите:

2018/19 – Дивизия А, групова фаза

2020/21 – Дивизия А, групова фаза

Състав:

Изненада в състава:

Всички ключови за „дружината“ футболисти са на линия, като е запазен опитният гръбнак на отбора. Единствено Камил Грошицки от добре познатите ветерани остана извън състава. Вместо него Пауло Соуса реши да повика 17-годишния Каспер Козловски. През март Козловски дебютира за националния отбор срещу Андора, а въпреки крехата си възраст играе редовно за клубния си Погон Шчечин. Отборът се представи страхотно в Екстракласата (3-то място) и ще играе в Европа за първи път от 2005 г. (когато Каспер е бил на две години). Кози, както е наричан полузащитникът, вече е сравняван с Пол Погба и Европейското първенство със сигурност ще е неговото бойно кръщане на международно ниво.

Ключов играч:

Без съмнение Роберт Левандовски е предводителят на Полша от вече почти десетилетие. Капитан, рекордьор по мачове и голове и може би най-добрият централен нападател в последните два сезона, Левандовски няма страх от никой защитник и никой съперник. Това дава увереност и на другите калени бойци в полския тим като Криховяк, Глик и Шчесни. Когато Левандовски има ден, едно е сигурно – головете ще валят като из ведро. Вярно е, че в националния отбор на Полша няма халфове като Мюлер или Гнабри, но партньори като Милик, Зиелински и Линети също могат да бъдат достатъчно опасни и да извършат това, което се очаква от тях – да създадат добра възможност, която головият хищник Левандовски да реализира.

Очаквания и прогнози:

Напълно реалистично е поляците да заемат втората позиция в групата, предвид факта, че в шведския отбор отсъства Златан Ибрахимович, а скандинавците нямат друга звезда от такъв ранг. Отборът на Словакия не би следвало да е чак такова препятствие за опитните поляци. Единствено Испания изглежда една идея по-класен тим и би било логично „Ла Фурия“ да е лидер в група E.

При класиране на второ място в групата Полша ще играе с втория отбор от група D. Тук може да е опасният отбор на Хърватия, възраждащата се Чехия, както и шотландските бойци (едва ли звездният състав на Англия ще остане втори). Очертават се равностойни срещи, като поляците имат качествата да преодолеят тези съперници. В ¼-финалите потенциален съперник е победителят от група F или някой от третите отбори. Предвид наличието на Португалия, Франция и Германия в група F ¼-финал изглежда таванът за „дружина полска“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички