Евро 2020: Испания не е в топформа, но мечтае за рекордна евротитла


Евро 2020: Испания не е в топформа, но мечтае за рекордна евротитла
Снимка: Getty Images/Guliver

1652 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол 2020! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Sportlive.bg ще ви представи пълни визитки на всички отбори, които ще участват в турнира, като продължаваме с първия представител на група Е - Испания. 

Това Европейско първенство ще бъде 11-ото в историята на Испания. Тимът дели с Германия първото място по шампионски титли на Европа (3). Тимът на Луис Енрике се класира за континенталния форум, завършвайки първи в квалификационната си група. В каквато и да е форма, в какъвто и да е състав, "Ла Фурия" винаги е сред възможните шампиони на Европа, когато участва.

Кратка история на участията на Европейски п-ва: Това е 11-ото участие на Испания на Европейско първенство. Отборът е можел да участва и на първото в историята Евро - през 1960-а, но в квалификациите отказва да играе срещу главния поддръжник на Втората испанска република в Испанската гражданска война - СССР, и се оттегля от турнира.

Иберийците са едни от най-успешните отбори на континенталния шампионат. Те имат 3 европейски титли, като последните им 2 са поредни - през 2008 и 2012-а. През 1984 г. играят финал, но губят от Франция. Първата си титла завоюват в първия еврошампионат, на който участват - през 1964 г. Тогава на форума у дома "Ла Фурия" разбива Румъния, на 1/8-финалите надвива Северна Ирландия, а на 1/4-финалите се разправя категорично с Република Ирландия (7:1). На полуфиналите испанците елиминират Унгария, а на финала побеждават СССР с 2:1.

През 2008 г. на Европейското в Австрия и Швейцария "Червената фурия" печели групата, в която е с Русия, Швеция и Гърция. На 1/4-финалите отстранява Италия, а на Полуфиналите - Русия. Финалът срещу Германия е спечелен с 1:0 с гол на Фернандо Торес в 33'. Давид Вия става голмайстор на първенството с 5 попадения.

Четири години по-късно Испания защитава титлата си. И на турнира в Полша и Украйна тя печели групата си, в която съперници са ? Италия, Хърватия и Република Ирландия. На 1/4-финалите побеждава Франция с 2:0, а на полуфиналите елиминира Португалия. Във финала испанците разгромяват Италия с 4:0.

На последното Европейско първенство - през 2016 г. във Франция "Ла Фурия" излиза от групата си като втори (след Хърватия), но отпада в 1/8-финалите след 0:2 срещу Италия. Най-слабото представяне на тима на Европейско е през 1980 г., когато печелят само 1 точка и отпадат след груповата фаза.

Състав за Евро 2020:

*В дните преди старта на Европейското първенство по футбол "Ла Фурия роха" бе ударена от коронавирус - първо Серхио Бускетс, а след това и Диего Йоренте дадоха положителни проби. Впоследтвие испанското здравно министерство обяви, че всички играчи на Испания ще бъдат ваксинирани преди първия им мач от турнира.

Бускетс и Йоренте със сигурност ще пропуснат двата мача на отбора срещу Швеция и Полша, а старши треньорът Луис Енрике създаде допълнителна група от резервни играчи, които тренират в отделен балон и могат да бъдат повикани по всяко време! Тя включва Кепа Арисабала, Раул Албиол, Родриго Морено, Пабло Форналс, Карлос Солер и Браис Мендес!

Вратари: Давид Де Хеа, Унаи Симон, Роберт Санчес

Защитници: Хосе-Луис Гая, Ерик Гарсия, Диего Йоренте, Жорди Алба, Сесар Аспиликуета, Пау Торес, Аймерик Ляпорт

Халфове: Серхио Бускетс, Коке, Тиаго Алкантара, Родри, Фабиан Руис, Маркос Йоренте, Педри

Нападатели: Алваро Мората, Микел Оярсабал, Дани Олмо, Жерар Морено, Феран Торес, Адама Траоре, Пабло Сарабия

Изненада в състава: Големите изненади в състава на Енрике са 2: Отсъствието на капитана Серхио Рамос и липсата на футболист на Реал Мадрид в него. Отсъствието на играч на "Кралския клуб" на международен турнир, в който участва "Ла Фурия Роха", се случва за първи път в историята.

Причината за пренебрегването на Рамос вероятно е мускулната контузия на левия крак, заради която защитникът записа едва 7 мача за Реал през тази година. Асенсио не направи силен сезон, Карвахал е контузен, но що се отнася до Начо е любопитно защо вместо него Луис Енрике предпочете Ерик Гарсия. Начо записа един от най-добрите сезони в кариерата си, докато Гарсия няма и 10 пълни мача през сезона в Англия.

Основна фигура: На това първенство Луис Енрике не взе големи фигури като Рамос или Пике. В състава са опитни и популярни футболисти като Бускетс, Алба и Мората, но те никога не са били считани за звезди. Има вероятност в хода на надпреварата "Ла Фурия" да разкрие свои нови звезди, например Дани Олмо или Феран Торес. Но ако този съвсем нелош състав постигне успехи на Евро 2020, всички ще забравят за липсата на Рамос, Карвахал и другите и ще говорят за... треньора.

Очаквания и прогноза за участието на отбора: Испания е сред фаворитите на това Европейско, но шансовете ѝ са по-малки от тези на Белгия, Германия, Франция и дори Англия. В групата си, в която е с Швеция, Полша и Словакия, "Ла Фурия" вероятно ще излезе като победител, още повече че всички мачове ще ги играе у дома. В 1/8-финалите тимът на Луис Енрике ще се справи с който и противник да им се падне, но е възможно да спрат участието си на 1/4-финалите. Допускаме достигането им и до полуфинал, но това много ще зависи от противника, който им бъде отреден.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички