Егоизмът на ФИФА: Лигите и УЕФА с чутовни загуби от мондиал на 2 години


Егоизмът на ФИФА: Лигите и УЕФА с чутовни загуби от мондиал на 2 години
Снимка: Getty Images

2002 0

В последно време ФИФА се опитва да убеди, че евентуалното решение за провеждане на световните първенства по футбол на всеки две години, а не както е сега - на всеки четири, ще бъде много полезно за футбола и ще донесе големи приходи на националните отбори.

В същото време обаче това може да донесе сериозни финансови загуби на националните първенства и на УЕФА. Това е установило изследване на одиторската компания "KPMG" съвместно с "Delta Partners". Според резултатите е направен извод, че провеждането на мондиали през 2 години ще приведе до загуби на стойност 8 милиарда евро на първенствата и на УЕФА.

Конкретно голяма част от тези загуби биха дошли от телевизионни права и намалени доходи от провеждането на мачовете. 5 милиарда от тези 8 биха били от аудиовизуални права, което е повече от 1/3 от дохода към момента. Поради намаляването на количеството мачове първенствата могат да загубят около 1,75 млрд. евро, а други 901 милиона евро ще бъдат загубени заради промени в календара, тъй като много двубои ще бъдат пренесени от уикенда за средата на седмицата.

От реклама лигите и европейската футболна централа ще загубят до 2,16 млрд. евро (около 25% от текущия доход). Загубите от дните на мачовете се оценяват на 1,2 млрд. евро (също 25%). Според прогнозата, ако световните първенства започнат да се провеждат на 2 години, доходите на лигите ще спаднат от над 14 до 9 милиарда евро.

Освен това, новият формат може да доведе до намаляване броя на отборите в националните лиги. Очаква се, че като цяло зрителският интерес към футбола ще намалее. В случай на провеждане на реформа всички първенства до сезон 2024/25 ще трябва да съкратят броя на участниците си до 18 и да завършат сезона през май. Към момента няма яснота какъв брой мачове ще трябва да се отменят. В проучването са отчетени не само топ 5 първенствата на Европа, но и Мейджър лийг сокър и шампионатите на Мексико, Япония и ЮАР. Скоро стана ясно колко ще спечели БФС от евентуална такава реформа на ФИФА.

Източник: Ройтерс

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички