Дузпите не са хазарт, а наука


Дузпите не са хазарт, а наука

9874 0

Маурисио Пелегрино, аржентинският защитник, когото наричаха Кльощавия, бе подготвил всичко за финала на Шампионската лига през 2001 г. на Валенсия срещу Байерн. Всичко бе предвидил с изключение на една подробност – дузпите. Той никога не бе предполагал, че ще му се наложи да разиграе титлата от 11-те метра срещу Оливер Кан. Но бе избран да бие и... пропусна. Както пропуснаха други двама левичари от Валенсия – Захович и Карбони. Накрая всичко свърши, останаха безутешните сълзи на вратаря Канисарес.

Дузпите решават много титли, както и преминаването в следващия кръг на Мондиала, както се видя в Бразилия в 3 случая. На осминафиналите Бразилия победи Чили, а Коста Рика – Гърция, а на 1/4-финала Холандия елиминира костариканците. Дузпите днес са се превърнали в най-предвидимата ситуация във футбола, особено в епохата, в която всичко се отчита и пресмята в проценти във всеки един спорт. Пелегрино вече може да прочете разработката на Начо Паласиос-Уерта, преподавател по икономика в престижното Лондонско училище по икономика, озаглавена "Теория на прекрасната игра: как футболът може да помогне на икономиката". Този икономист, роден в Баракалдо и фен на Атлетик Билбао, основава своето изследване върху законите на Джон Неш, американски математик, носител на Нобелова награда за икономика през 1994 г., чийто живот вдъхнови филма "Прекрасен ум". Неш изследва как се държат хората в стратегически ситуации, а Паласиос-Уерта приложи неговия метод към най-драматичния миг във футбола: изпълнението на дузпите. В неговата база данни са включени 11 000 наказателни удари, както и над 1000 двубоя, решени с дузпи. Той заключава, че 60% от изпълненията на дузпи се печелят от отбора, който изпълнява пръв; че в 60% от случаите стрелящият с десен крак бие в зоната, която съответства на дясната ръка на вратаря (а левичарят – към лявата му ръка), и в повечето от случаите вратарите се хвърлят в ъгъла на по-силната си ръка. "Как може да не се тренират изпълнения на дузпи, след като в 80% от случаите те водят до гол - пита Паласиос-Уерта. - Все повече гледам на футбола като учен, а не като запалянко. И онова, което преди мислех, че е хазарт, се оказва, че съвсем не е така. Законите работят. Спортът предлага пределно чисти данни, за да се проверят теориите на Неш. Има мачове, в които виждам само дузпите. Виждам футбола така: 60 на 40%".

Например при изпълнението на дузпи между Холандия и Коста Рика. Когато монетата се усмихна на костариканеца Брайън Руис, той избра да бие пръв. "Имаше 60% шанс, но не и 100%. Има футболисти и вратари, които са по-предвидими от другите. И макар да не го осъзнават, те се подчиняват на законите на Неш.  Играчите са по-предсказуеми в началото на своите кариери. После все по-трудно може да бъдат предвидени действията им, и те може да решат да изпълняват дузпите ала Паненка. Удивително е!"

През май 2008 г. Аврам Грант, временен мениджър на Челси, получи подробна разработка от испанския преподавател за това как изпълняват дузпите играчите на Манчестър Юнайтед. Така бе решен и финалът от ШЛ между Челси и Манчестър Юнайтед. Пропусна Кристиано Роналдо и ако Джон Тери бе вкарал своята дузпа, Челси, а с него задочно и Неш, щеше да победи. Но той се провали, изпусна и Анелка, и Грант бе изгонен няколко дни по-късно. На Мондиал 2010 ученият бе нает от Холандия, която имаше пълна информация как бият дузпи испанците. Икономистът бе изровил как е изпълнена всяка дузпа срещу Касияс в кариерата му, всяка дузпа на Вия, знаеше, че Торес предпочита да бие вдясно. Холандия чакаше дузпите, но Иниеста имаше други планове и реши мача с гол в игровото време.

На сегашното световно Начо Паласиос-Уерта не работи за никой национален отбор. Сега вече може да се наслаждава на футбола като анализатор и да приложи на практика своите теории. "Играчите, които бият дузпа по един начин, предпочитат да не повтарят същото изпълнение на дузпа, ако им се наложи това на същия мач или малко след него. Коста Рика изпълни безупречно дузпите си срещу Гърция, но нито един от изпълнителите не би в същия ъгъл дузпата си срещу Холандия", обясни ученият. Законите на математиката действат, както и талантът, или напрежението, когато играеш вкъщи. Рома изгуби на дузпи финала на Купата на европейските шампиони срещу Ливърпул през 1984 г. на своя ст. "Олимпико", а Холандия бе елиминирана в Амстердам с дузпи на полуфинала на Евро 2000 срещу Италия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички