Драстично е увеличен броят на мачовете с продължителност над 100 минути от началото на сезона


Драстично е увеличен броят на мачовете с продължителност над 100 минути от началото на сезона
Снимка: Getty Images

2360 0

Една от най-обсъжданите теми в последните месеци в световния футбол е продължението на двубоите. Най-голям отзвук имаше в английската Висша лига, която продължи започнатото на Световното първенство в Катар. Там в обичайна практика се превърнаха дългите продължения - дори и над 10 минути. Изглежда, че това ще бъде новото нормално във футболните двубои.

Дългите продължения - нормална практика

Именно върху това се базира и едно от последните проучвания. Според него над 2 пъти се е увеличил процентът на мачове с продължителност от 100 и повече минути в 20-те европейски футболни лиги.  Според проучването на УЕФА първите два кръга в топ първенствата на Европа с мачове над тези минути се е увеличил от 20 % миналия сезон до 43% през настоящия.

Общо 139 мача в първите два кръга на 20-те първенства на Европа са продължили 100 минути или повече, в сравнение с 83 в същия период през миналия сезон. Средно един двубой продължава 100,2 минути, в сравнение с 97,7 минути през изминалата кампания.

Само една от тези лиги на Стария континент, Турската Суперлига, имаше средно повече от 100 минути през миналия сезон, като Висшата лига записа средно 98,5 минути през 2022/2023.

От ФИФА също доволни за новото правило

Шефът на съдиите на световната футболна централа Пиерлуиджи Колина заяви, че всички тези мерки са в защита на футбола и вярва, че ще помогнат. "Тази препоръка не засяга благосъстоянието на играчите, а просто компенсира времето, което е било загубено", коментира той миналия месец.

В плейофния кръг на европейските клубни турнири на УЕФА този сезон средното дадено допълнително време е 10 минути в Шампионска лига, 9.12 в Лига Европа и 10.8 минути в Лигата на конференциите. По-рано се появи информацията, че дори и времето, в което се радват играчите при гол ще се причислява за добавено време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички