Доминация, съвършенство, но и... "щипка" късмет: Това е първият финалист на Европейското първенство по футбол


Доминация, съвършенство, но и... "щипка" късмет: Това е първият финалист на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images

10097 0

Стана ясен първият полуфиналист на Европейското първенство по футбол. Това е националният отбор на Италия, който се справи със селекцията на Испания в изключително оспорван и драматичен полуфинал, игран на митичния стадион "Уембли" в Лондон, Англия.

"Скуадра адзура" премина през най-трудната си среща на този турнир като статистиката е красноречива - испанците владееха топката в 65% от времето и имаха над два пъти повече опити за удари към вратата (16 срещу 7) като определено могат да съжаляват много за отпадането си. То обаче се дължи на невъзможността им да реализират надмощието си чрез голове, което е основен проблем за тях не само на този турнир, но и през последните години.

Италия обаче показа, че е съвсем нов отбор в сравнение с последните години. Разбира се, голямата заслуга за това е на Роберто Манчини. Както вече много пъти се спомена - той пое тим, който се бе провалил в задачата си да се класира за Световното първенство през 2018 година. Сега този тим е в серия от 33 поредни мача без загуба.

Италия демонстрира, че е усъвършенствала по невероятен начин играта си. Това вече не е онази машина за отбраняване, която да побеждава с минимална преднина. Но и показа, че споменатата "машина" живее все още в този състав. Именно способността да играе така, както го налага моментът, се оказа ключова са класирането на "Скуадра адзура" на финала.

В мачовете от груповата фаза се наблюдаваше пълна доминация и съвършен футбол. Така бяха безпроблемно победени Турция, Швейцария и Уелс. Последва осминафинал с Австрия, където многото пропуски доведоха до критични моменти и продължения, но и там всичко си дойде на мястото, след като бяха вкарани два бързи гола (краен успех - 2:1).

След това дойде време и за споменатите последни две срещи, които бяха срещу класни отбори, каквито до този момент Италия не бе срещала на турнира. Тогава се атакуваше в удобните моменти, а в останалото време отбраната просто заключваше пространствата пред вратата на Джанлуиджи Донарума.

Срещу Белгия успехът можеше и да е по-изразителен, като "голямата защита" настъпи след 70', но срещу Испания почти през целия двубой именно "Ла Фурия" контролираше топката. Без резултат. А в самия край на срещата се намеси и "щипката късмет", която е необходима на всеки един голям шампион.

В крайна сметка само след няколко дни Италия ще има нов тежък двубой - този път финал на Евро 2020. Той ще се състои на 11-и юли, отново на "Уембли", а съперник там ще е или Англия, или Дания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички