Датският динамит взриви Чехия и влезе с гръм и трясък в полуфиналите на Евро 2020


Датският динамит взриви Чехия и влезе с гръм и трясък в полуфиналите на Евро 2020
Снимка: Valetin Ogirenko - Pool/Getty Images

10013 0

Отборът на Дания стана третият полуфиналист на Евро 2020. Скандинавците спечелиха срещата си с Чехия с 2:1 в 1/4-финалния сблъсък. Томас Дилейни откри резултата още в 5-ата минута, а в 41-ата Каспер Долберг удвои. Патрик Шик вкара почетен гол за Чехия в 49-ата минута и така изравни Кристиано Роналдо в голмайсторската надпревара на турнира.

През втората част и двата отбора създадоха един куп положения, но вратарите Томаш Вацлик и Каспер Шмайхел показаха изключителна класа под рамките и не пуснаха ново попадение да падне в мача. За Дания голяма работа в дефанзивен план свърши Юсуф Поулсен, който влезе като резерва и беше един от най-полезните на терена.

Така датчаните достигнаха този етап от надпреварата за първи път от победнотото за тях Евро 1992. Съперник на "червения динамит" ще бъде победителят от двубоя между Англия и Украйна.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Микел Дармсгор беше фаулиран в 3-ата минута на срещата. В 4-ата Цоуфал опита удар за Чехия, като защитата на Дания го блокира.

5' - 0:1! Томас Дилейни засече топката с глава след центриране от корнер на Дармсгор и не остави никакви шансове на Томаш Вацлик!

Дания продължи да опита атаки чрез центрирания и да натиска съперника си в следващите минути. В 8-ата минута Каспер Долберг стреля, но ударът му беше блокиран. Стигна се до нов корнер, като Томаш Калас прати топката вън от опасност.

Меле опита пробив отляво, но загуби топката. Чехите обаче не успяха да проведат контраатака. В 12-ата минута Патрик Шик проби отдясно и стреля. Андрес Кристенсен подложи крак и изби в корнер. В следващата контраатака Пиер-Емил Хьойберг изведе сам срещу вратаря Дармсгор, но до гол не се се стигна.

Петр Севчик в 15-ата минута стреля от воле, обаче изстрелът мина прекалено високо. В 17-ата Стригер се възползва от грешка в защитата на Чехия и центрира към Дилейни, но халфът не успя да реализира втори гол. 

Цоуфал подаде на Шик вдясно в 18-ата минута, но Симон Кяер покри добре чешкия нападател. В 21-ата Томаш Холеш беше изведен на много удобна позиция от Масопуст, но Каспер Шмайхел затвори ъгъла и спаси. Цоуфал опита центриране в 25-ата минута, а Стригер изчисти.

В 27-ата минута Мартин Брейтуейт отправи силен удар, който беше много далеч от целта. Две минути по-късно центриране от фал беше предназначено за Андрей Челутска, но защитникът не успя да засече топката. Чехите продължиха да опитват атаки, които обаче не представляваха опасност.

В 35-ата минута Томаш Соучек опита задна ножица, след което Холеш стреля. Без проблеми за Каспер Шмайхел. Две минути след това Дармсгор излезе на добра позиция отдясно и стреля, като Вацлик спаси.

41' - 0:2! Меле проби отляво, центрира с външен фалц към Каспер Долберг, който не сбърка и вкара втори гол за Дания!

Йоаким Меле получи контузия към края на полувремето, което забави съдийския сигнал преди почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Михаил Крменчик, който влезе вместо Масопуст, отправи тежък удар от границата на наказателното поле, но Шмайхел се справи.

49' 1:2! Патрик Шик изравни рекорда на Милан Барош за най-резултатен играч за Чехия на европейски първенства и връща Чехия в мача с петия си гол на турнира!

Голът сякаш окрили чехите, които успяха да поемат инициативата в началото на втората част. В 53-ата минута Янкто опита центриране към Крменчик, но последният не успя да достигне до топката. Още една атака на чехите беше блокирана от датчаните.

В 58-ата минута Хюмланд реагира, като пусна Юсуф Поулсен в игра вместо Каспер Долберг. Точно чрез Поулсен Дания опита интересна атака, като Челутска блокира удара, но се контузи. Защитникът беше сменен от Якуб Брабец.

Датчаните започнаха да разчитат на атаки отдясно, като отправиха няколко центрирания, които бяха изчистени от чешката защита. В 69-ата минута Поулсен напредна с топката и стреля. Изстрелът му се оказа прекалено лек и Вацлик спаси. Дания извърши нова смяна, като Даниел Вас се появи вместо Йенс Тригер.

В 71-ата минута Симон Кяер спаси Дания от сигурен гол след като изчисти удар на Якуб Янкто. В 75-ата минута Янкто центрира от фал, като Каспер Шмайхел се намеси решаващо.

Юсуф Поулсен в 77-ата минута бомбардира вратата на Чехия, а Томаш Вацлик беше на мястото си и изби в корнер. Защитата изби центрираната от ъглов удар топка. Мачей Видра пък влезе на мястото на Патрик Шик. Сучек стреля от дистанция, като топката рикошира в негов съотборник и излезе в аут.

Владимир Дарида също се появи в игра за Чехия, а Йенсен замени Томас Дилейни. В 82-ата минута Мене беше изведен отляво от Поулсен, но Вацлик за пореден път се намеси решаващо и показа класа. В 86-ата минута Янкто опита пас към Крменчик, като Юсуф Поулсен самоотвержено го пресече.

В 88-ата минута топката стигна до Брейтуейт, който падна в наказателното поле. Съдията обаче не отсъди дузпа.

СЪСТАВИ:

Чехия: Вацлик, Цоуфал, Челутска, Калас, Барак, Холеш, Шик, Масопуст, Шевчик, Соучек, Борил

Дания: Шмайхел, Вестергор, Кяер, Мале, Кристенсен, Дилейни, Брейтуейт, Долберг, Дармсгор, Страйгер, Хьойберг

ПРЕДИ МАЧА

Капитанът на Чехия Владимир Дарида беше под въпрос за срещата, но в деня преди двубоя стана ясно, че той ще може да играе. За Дания пък се завръща нападателят Юсуф Поулсен, който пропусна 1/8-финала с Уелс. Под въпрос остава халфът Даниел Вас.

Нападателят Патрик Шик вече има 4 гола на турнира и ако вкара във вратата на Каспер Шмайхел, ще изравни рекорда на Милан Барош за голмайстор за Чехия на европейски първенства. Барош вкара 5 гола на Евро 2004.

Двата отбора са играли един срещу друг в елиминациите на Евро 2000 и Евро 2004, като и в двата случая Чехия спечеи. Пет от последните шест мача между тимовете завършиха наравно, като Дания спечели веднъж. Освен това в последните си три срещи Дания водеше на полувремето с 1:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички