Чапекоензе се готви за емоционалния си първи мач след трагедията


Чапекоензе се готви за емоционалния си първи мач след трагедията
Снимка: Guliver/Getty Images

1043 0

Вълнение, смесени чувства и надежда... Бразилският футболен "Чапекоензе" е готов да продължи пътя си.

Два месеца след самолетната катастрофа отборът ще изиграе първия си мач. На своя "Арена Конда" "Чапекоензе" приема шампиона "Палмейрас" в приятелска среща.

В края на ноември трагедия сложи край на приказката, която бразилският клуб продължаваше да пише. На път за първия мач от финала в Копа Судамерикана самолетът на отбора се разби в близост до Меделин. От всичките 77 души на борда - футболисти, треньори, представители на ръководството и журналисти - оцеляха шестима.

В последните години клубът стана пример за правилно управление в спортен и финансов план. За пет сезона "Чапекоензе" извървя пътя от четвъртото ниво на бразилския футбол до неизиграния финал във втория по сила турнир в Южна Америка. И след трагедията беше обявен за шампион по предложение на съперника си - колумбийския "Атлетико насионал".

Трагедията обедини футболната общност по света, а 210-хилядният град Чапекоензе стана по-сплотен.

Сега се поставя ново начало. "Чапекоензе" събра 22-ма футболисти и гледа към бъдещето. Новосформираният отбор вече тренира пред публика.

Един от почитателите на клуба е Елаине Сокол, чийто балкон гледа към терена на стадиона в града. Тя разказа пред "Глобо" за тъжните два месеца, в които съоръжението е било празно. "Гледаш навън, но не виждаш публика, не виждаш футболисти, теренът е празен, само тишина. Това е доста тежко, доста тъжно", заяви тя.

Вълнение е усетил и новият треньор Вагнер Мансини при извеждането на състава за откритата тренировка. "Доколко сме готови да заместим напусналите ни герои? Това е най-голямото предизвикателство в кариерата ми - без съмнение. Така би било за всеки треньор на мое място."

Времето ще покаже как "Чапекоензе" ще отвори новата страница в историята си.

Източник: Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички