"Бързай бавно" или как Англия стигна до първи голям финал след 55-годишно чакане


"Бързай бавно" или как Англия стигна до първи голям финал след 55-годишно чакане
Снимка: Getty Images

2491 0

Европейското първенство по футбол започна на 11 юни и вече е към своя край, но сега предстои Големият финал, който ще противопостави отборите на Италия и Англия! Двата отбора ще излязат в директен спор за трофея на 11 юли (неделя) в 22:00ч. българско време, а в дните до мача в страницата на SportLive.bg ще откриете всичко най-важно и интересно преди този сблъсък!

ПЪТЯТ НА АНГЛИЯ - групова фаза

"Трите лъва" започнаха участието си на Евро 2020 с минимална победа над Хърватия с 1:0. Рахийм Стърлинг бе автор на единственото попадение в тази среща.

Последва нулево равенство с Шотландия в дербито на Великобритания. Там някъде започнаха да се прокрадват и първите мнения, че този отбор на Англия, въпреки всичките си звезди, отново няма да постигне нещо голямо...

В последния трети мач от Група "D" тимът на Гарет Саутгейт отново не впечатли, но победи Чехия след нов гол на нападателя на Манчестър Сити. Англия завърши на първо място, но подредбата в "Групата на смъртта" изправи отбора срещу Германия на 1/8-финалите. Дойде време за първият голям тест пред англичаните!

1/8-ФИНАЛЪТ

Главно действащо лице в този мач отново бе Рахийм Стърлинг, който с 3-ия си гол на Евро 2020 изведе "трите лъва" напред в резултата. Малко след това Томас Мюлер бе на косъм да изравни и да всее смут в английските редици, но излязъл сам срещу Джордан Пикфорд, не успя да намери очертанията на вратата!

Четири минути преди края на редовното време капитанът на отбора Хари Кейн най-накрая откри головата си сметка на Европейското първенство по футбол и окончателно уби интригата в мача. "Скалпът" на Бундестима бе взет, а съдбата изпрати далеч по-лесен съперник на Гарет Саутгейт на четвъртфиналите...

1/4-ФИНАЛЪТ

Украйна на легендарния Андрий Шевченко бе следващият противник на "трите лъва". И въпреки, че мнозина футболни фенове бяха на страната на украинците и тайно се надяваха те да продължат напред, точно в този мач Хари Кейн се разигра по-сериозно и отбеляза 2 гола. По още едно попадение добавиха Хари Магуайър и Джордан Хендерсън. Това бе първият мач на отбора извън стадион "Уембли" и тестът бе взет с отлична оценка!

1/2-ФИНАЛЪТ

Европейският шампион от 1992 година Дания се яви на пътя на Англия. Отборът се завърна на своя домакински стадион в Лондон, където близо 60 000 зрители видяха как момчетата на Гарет Саутгейт прекъснаха 55-годишното проклятие, което спираше англичаните по пътя към финалите на големи турнири. 

Дамсгаард шокира "Уембли" със страхотен гол от пряк свободен удар, но автогол на капитана на Дания Симон Кяер и ново попадение на Хари Кейн в 104-ата минута на мача прати в екстаз 56-милионното население на страната!

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ

И така... вече е ясно, че Англия ще играе срещу Италия на финала на Евро 2020! Всеки един от двата отбора има своите силни и своите слаби страни, но определено те заслужиха да спорят в директен мач за трофея, след като се намират в невероятни серии от двубои без загуба:

- Италия не знае какво е да загубиш мач от месец октомври 2020 година!

- Англия пък е в серия от 12 поредни мача без загуба, а голът на датчаните бе първи във вратата на Пикфорд за цялото Европейското първенство по футбол!

И Роберто Манчини, и Гарет Саутгейт често в хода на турнира използваха познатата реплика "мислим мач за мач". Може би точно това бе и правилната рецепта за краен успех. 

В лагера на Англия няма и помен от критиките в началото на Евро 2020 и изглежда сякаш доверието към методите на старши треньора е непоклатимо. Запалянковците усетиха, че по-важно е да постигаш целите си, макар и без да блестиш, отколкото да се хвърлиш да унижаваш съперниците, а в крайна сметка унизеният да си ти. Този филм бе прожектиран в продължение на 55 години, но сега най-накрая свърши!

Англия срещу Италия - очаква ни един страхотен финал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички