Бивш шеф във ФИФА призна: Взимахме подкупи


Бивш шеф във ФИФА призна: Взимахме подкупи

1143 0

Бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА Чък Блейзър призна за вземане на подкупи.

Блейзър е силният човек на световната централа в Америка и... къртицата на ФБР. Именно от него тръгна мащабното разследване за корупция във ФИФА. Блейзър е ключовият информатор на американските служби, благодарение на когото беше разплетена схема за раздаване и получаване на подкупи, развивана в продължение на две десетилетия.

Самият той може да влезе в затвора за 15 години по обвинение в присвояване на милиони, но сега съдейства ефективно на ФБР и американските данъчни служби в едно от най-сериозните антикорупционни дела в световен мащаб.

Блейзър призна, че ръководни фактори от ФИФА са влияли на избора за финалите във Франция през 1998 и Южна Африка през 2010.

„Съгласих се заедно с още няколко човека през 1992 година да приемем подкуп във връзка с избора на страната домакин за световните финали през 1998 година“, призна Блейзър пред Министерството на правосъдието в САЩ, което публикува признанията му.

„В началото на 2004 и 2011 година, аз и други членове на изпълнителния комитет на ФИФА се съгласихме да получим подкупи във връзка с избора на Южна Африка за домакин на Световното през 2010 година“, каза още бившият служител на световната централа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички