Белгийски учени отговориха на въпроса "Меси или Роналдо" с формула


Белгийски учени отговориха на въпроса "Меси или Роналдо" с формула
Снимка: Getty Images/Guliver

8606 0

Учени от католическия университет в Льовен, Белгия, са разработили формула, чрез която да се определи кой по-добрият от двойката най-добри футболисти на нашето съвремие - Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Формулата носи съкратеното название VAEP, съобщава "Eurosport".

Тя отчита не само броя голове и асистенции, които аржентинецът и португалецът трупат, но дава оценка и на всичките им действия в играта: удари, пасове и други. Изследвани са показателите на петкратните носители на "Златната топка" от сезон 2013/14 до сезон 2017/18.

"През първите сезони резултатите на Меси и Роналдо бяха почти равни. Но през сезон 2015/16 Меси започна да изпреварва своя вечен съперник", споделя аспирант, взел участие в изследването.

Така средният VAEP-показател на капитана на Барселона за един мач е 1,21, докато този на звездата на Ювентус е 0,61. Независимо на кой от двамата сте фенове, може да се каже, че науката вече е дала отговор на въпроса кой е по-добър - това е Меси. А каква е разликата между двамата според самия Роналдо вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички