Автогол спря устрема на Украйна и Уелс ще играе на Световното първенство


Автогол спря устрема на Украйна и Уелс ще играе на Световното първенство
Снимка: Getty Images

4010 0

Уелс победи Украйна с минималното 1:0 на стадиона в Глазгоу и ще пътува за Доха, за да играе на Световното първенство в края на годината. Единственото попадение падна след автогол на капитана на Украйна Андрий Ярмоленко, след центриране на капитана на "драконите" - Гарет Бейл

Срещата беше изключително емоционална и за двата тима, а двата отбора изиграха много силен мач. В край на сметка единствения гол падна в 35' след като при пряк свободен удар капитанът на домакините - Гарет Бейл центрира, а по злощастен начин Ярмоленко вкара топката в собствената си врата. 

Втората час бе затрупана от положения и за двата тима, но гол така и не падна. Загубата за Украйна означава, че страната няма да играе в Катар тази зима, като определено привържениците се надяваха на малко радост и светлина в бъдещето, заради продължаващата война с Русия. 

"Драконите" от своя страна, продължават невероятния си растеж в представянето, като страната не е играла на Световни футболни финали от цели 60 години насам. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Много агресивно начало на мача в Кардиф, само 2' след началото на мача двама футболисти на домакините получиха жълти картони от испанския рефер Матео Лаос. Джо Алън получи за нарушение, а Даниел Джеймс за оспорване на решението. Любопитен момент и гол на Зинченко не бяха зачетени, тъй като "жълто-сините" се изхитриха да изпълнят бърз пряк свободен удар, но главният съдия не зачете гола, показвайки, че е трябвало да изчакат сигнал за подновяване на играта.

Веднага след тези емоционални събития, Уелс натисна и отправи няколко добри центрирания в наказателното поле на Украйна, но без точен удар. В 9' Циганков отправи далечен удар към вратата на Хенеси, но той спаси и изби в корнер. Веднага след изпълнението му отново се наложи вратарят на "драконите" да се намесва и отново имаше корнер за гостите.

"Жълто-сините" имаха възможност първи да нанесат удар и да отбележат в 12', но отново вратарят на Уелс се справи и не даде топката да попадне във вратата му. Неубедителна намеса на Бущан в 18' даде шанс на домакините да потърсят гола, но в ситуацията се видя, че има засада. В 21' страхотна бърза комбинация на украинците доведе до опасност за Хенеси и за момент изглеждаше, че уелсците са матирани, но ударът на Караваев беше блокиран. 

Украйна натисна Уелс и пропусна три много добри възможности, като вратарят на домакините е главния герой до момента и основната причина "драконите" да не изостават в резултата. 

АВТОГОЛ! Гарет Бейл изстреля топката към вратата на Украйна в 35' и Уелс повежда в мача, който ще даде последния билет за Катар 2022! Голът ще е за сметката на Андрий Ярмоленко, който засече центрирането на нападателя на "драконите" и я вкара във собствената си врата. 

В 40' Олександър Зинченко се опита да възстанови равенството, а Матео Лаос направи разглеждане на дузпа, като в край на сметка такава не бе отсъдена за нарушение на Алън срещу Ярмоленко. Украинците продължават с натиска си, като отново след корнер, вратарят Хенеси се наложи да спасява, след рикошет в съотборник.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Три минути след подновяването на играта Рамзи пропусна да удвои резултата за Уелс, след като Украйна бе хваната на контра атака, а Мур подаде на Рамзи, който на прекрасна позиция не уцели вратата от движение. Поредно добро положение за "драконите" и отново Рамзи бе в главната роля, този път той се опита да подаде на Мур, но топката беше изчистена в корнер. 

В 55' се откри невероятен шанс за гостите да изравнят, но отново безуспешен. Виктор Циганков имаше възможност, след като стреля от упор. Волето му беше насочено ниско към средата на вратата, но Уейн Хенеси внимаваше и направи великолепно спасяване.

Малиновски стреля опасно от границата на наказателното поле в 65', топката тупна пред очите на вратаря, но все пак излезе в аут. Украйна се настани трайно в половината на Уелс и в 67' Зинченко излезе от дълбочина и да асистира на Яремчук, но нападателя не успя да стигне до топката и да отправи удар.

Никола Шепаренко, отправи удар от 30 метра, но топката мина високо над вратата на домакините в 75'. В следващата атака на "драконите" Брендън Джонсън удари греда. Секунди по-късно капитанът Гарет Бейл получи топката, но Бущан успя да спаси от много близко разстояние. 

В ответен удар - Андрий Ярмоленко стигна първи до отбита топка в наказателното поле на Уелс в 78', но ударът му бе блокиран с голяма доза късмет. Гарет Бейл бе заменен в 82' от младия Хари Уилсън и ще гледа отстрани останалата час от мача. Секунди след напускането му Украйна имаше шанс да изравни, но Артьом Довбик не успя да оплете топката в мрежата, отново след извънземна намеса на вратаря на Уелс.

Стартови състави:

УЕЛС: Хенеси - Робъртс, Дейвис, Родън, Уилямс - Ампаду, Рамзи, Алън, Джеймс - Мур, Бейл 

УКРАЙНА: Бущан - Миколенко, Матвиенко, Забарний, Караваев - Степаненко - Циганков, Зинченко, Малиновский, Ярмоленко - Яремчук

Топ коефициенти за мача:


Уелс победи Австрия през март, за да стигне до този последен двубой, даващ право на участие в най-големия футболен форум на планетата. След 2:1 над австриците "драконите" проведоха само 2 мача - контрола срещу Чехия (1:1) и двубоя в Лига на нациите срещу Полша (1:2). 

Украйна победи на 1-ви юни Шотландия, за да стигне до последната стъпка към Катар. "Жълто-сините" оттогава се готвят в Кардиф за двубоя с домакините. 

В исторически план това ще бъде четвърти сблъсък между тези два тима. За първи път Украйна и Уелс се срещнаха в квалификациите на Мондиал 2002, когато и двете срещи завършиха с реми 1:1. 15 години по-късно - през 2016 г. Украйна победи с 1:0 в приятелски мач. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички