Аржентина се разправи с Италия и триумфира във Финалисима


Аржентина се разправи с Италия и триумфира във Финалисима
Снимка: Getty Images

13811 0

Националният отбор на Аржентина успя да победи Италия с 3:0 на "Уембли" в мача на победителите от Евро 2020 и Копа Америка 2021 - "Финалисима". Южноамериканците доминираха през по-голямата част на сблъсъка и напълно заслужиха успеха си. Италианците бяха доста колебливи в защита, а в предни позиции не направиха нищо впечатляващо. Това бе и последният мач на Джорджо Киелини за "скуадра адзура".

Резултатът бе открит в 28-ата минута от Лаутаро Мартинес, Анехл Ди Мария покачи на 2:0 в добавеното време на първата част, а класическото 3:0 оформи Пауло Дибала дълбоко в добавеното време на второто полувреме. Аржентина доминираше, а националният тим на Италия изглеждаше безидеен във фаза атака. Лидерът на "гаучосите" Лионел Меси също имаше много шансове за гол, но Джанлуиджи Донарума ги опропасти всичките.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата на "Уембли" започна спокойно, двата тима водеха борба за средата на терена и бяха предпазливи в действията си напред. В 7' Аржентина получи правото да изпълни пряк свободен удар от близо 25 метра, но ударът на Меси срещна стената. След това "гаучосите" се настаниха трайно в половината на италианците, но до голова опасност пред вратата на Донарума така и не се стигна. В 12-ата минута бе регистриран първият точен удар. Джакомо Распадори отправи плътен удар извън наказателното поле, но аржентинският страж Мартинес се намеси подобаващо.

Италия можеше да открие резултата в 18-ата минута, след като Федерико Бернардески прати топка в малкото наказателно поле, там обаче най-съобразителен бе Ромеро, предотвратявайки гол в аржентинската врата. След 20' "скуадра адзура" взе превез в срещата и създаде няколко положения, но не успя да ги реализира. Аржентина отвърна на удара подобаващо, отнемайки топката в половината на италианците. След това Лионел Меси проби отдясно и намери Лаутаро Мартинес, който от непосредствена близост отбеляза в 28'. 1:0 за Аржентина.

След гола "небесно-сините" се затвориха в своята половина и играха стабилно в отбрана, спирайки настъпленията на символичните домакини. Към края на полувремето мачът се изнерви, а в 40-ата минута Леонардо Бонучи си изкара жълт картон, удряйки с лакът Лео Меси по време на борба за топката във въздуха. Точно преди почивката, в добавеното време на първата част, "гаучосите" удвоиха преднината си. Аржентинците се възползваха от неразбирателство в защитата на Италия, при което Анхел Ди Мария бе изведен срещу Донарума и с елегантен удар отбеляза. 2:0 за Аржентина.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Роберто Манчини направи цели 3 смени след почивката. В игра се появиха Джанлука Скамака, Мануел Локатели и Мануел Лазари. Италианците взеха превез и владееха топката повече, опитвайки се да пробият защитата на Аржентина, но безуспешно. В 55' Леонардо Бонучи можеше да си вкара много куриозен автогол, връщайки топката опасно към своя вратар, Донарума обаче бе нащрек и предотврати това. В 60-ата минута Анхел Ди Мария получи страхотен пас и проби в наказателното поле отляво. Аржентинецът нанесе техничен удар, но Донарума реагира отлично и опази вратата си.

В 64-ата минута Джовани Ло Селсо получи топката в наказателното поле и просто трябваше да добави кълбото в опразнената врата на Донарума, но уви не успя да намери мрежата. 120 секунди по-късно Меси отне топката в своята половина и игра сам до последно, но ударът му от наказателното поле бе спасен от италианския страж. Последваха още два удара на Бълхата, но Донарума продължваше да осуетява плановете му за гол.

До края на срещата Аржентина продължаваше да доминира, а италианците, като че ли се бяха отказали и просто доиграваха мача. Дълбоко в добавеното време на втората част Лео Меси за пореден път се отчете със страхотен пробив, но топката му бе отнета, тя обаче попадна в Дибала, който оформи крайното 3:0 за Аржентина.

Стартовите състави:

ИТАЛИЯ: Донарума-Ди Лоренцо-Киелини-Бонучи-Емерсон-Песина-Жоржиньо-Барела-Бернардески-Белоти-Распадори

Аржентина: Е.Мартинес-Ромеро-Молина-Отаменди-Таляфико-Де Пол-Родригес-Ди Мария-Ло Селсо-Меси-Л.Мартинес

ВИЖТЕ ОЩЕ: Къде да гледаме Италия-Аржентина?

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Европейският шампион не се намира в добра серия с 2 победи, 2 равенства и 1 загуба в последните си 5 мача. По-рано през годината пък италианците бяха сломени от Северна Македония и не успяха да се класират за Мондиал 2022. От другата страна, Аржентина е с 3 победи и 2 равенства в последните си 5 сблъсъка. Латиноамериканците подпечата своя билет за предстоящото Световно първенство, след като не записаха поражение в квалификационния цикъл.

Разбира се, зорко ще бъде следен лидерът на Аржентина Лионел Меси, който за пръв път ще се изправи срещу националния тим на Италия. Бълхата обаче се наслаждава на играта си на "Уембли", където има 3 гола в 2 мача. Лоренцо Инсиние пък впечатли с изявите си за Наполи и определено ще бъде проблем за аржентинската защита.

Ако двубоят днес завърши наравно в редовното време - директно ще последва изпълнение на дузпи, което да определи победителя. Главен арбитър ще бъде чилиецът Пиеро Маза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички