Англия разгроми Украйна "ходом", продължи без допуснат гол и ще играе 1/2-финал на Европейското


Англия разгроми Украйна "ходом", продължи без допуснат гол и ще играе 1/2-финал на Европейското
Снимка: Getty Images

13219 0

Англия записа много категорична победа в четвъртфиналния си двубой срещу Украйна на Европейското първенство по футбол. "Трите лъва" разгромиха съперника си с 4:0, като продължиха впечатляващата си серия от "сухи" мрежи и все още нямат допуснат гол в турнира.

Възпитаниците на Гарет Саутгейт записаха и 10-и мач без поражение (9 победи и 1 равенство и само един допуснат гол), докато тези на Андрий Шевченко затвърдиха слабостите си в отбрана - имат едва 3 "сухи" мрежи в последните 20 срещи, като едновременно с това и впечатляващото нападение на тима не сработи и така се стигна до погрома.

Преди двубоя Англия бе критикувана за малкото голове, които вкарва, но в тази среща отбеляза толкова, колкото общо във всички 4 мача до момента на Евро 2020. "Трите лъва" наглед не показаха суперфутбол и не съсипаха от атаки съперника си до 4-ия гол, но въпреки това демонстрираха отлична успеваемост пред гола.

Те започнаха наказателната си акция още от самото начало (4'), като упражнението се повтори и за втората част, когато голът падна дори по-рано (46'). Украинците имаха много малко шансове и нито един напълно чист такъв.

Отлична новина за Гарет Саутгейт е, че неговият нападател Хари Кейн продължи възхода си и след като не отбеляза нито веднъж в групите, вече има 3 гола в елиминациите - 1 срещу Германия на осминафиналите и 2 срещу Украйна. Другите 2 попадения в тази среща пък бяха дело на Хари Магуайър и Джордан Хендерсън.

СЪСТАВИ

Украйна: Бущан, Караваев, Забарний, Кривцов, Матвиенко, Зинченко, Сидорчук, Миколенко, Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Ракс, Филипс, Маунт, Санчо, Стърлинг, Кейн

Прави впечатление, че Гарет Саутгейт е пуснал сред титулярите Джейдън Санчо, който рядко получаваше шансове до този момент, но ще стартира за четвъртфинала.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

4' - 0:1! В първите секунди от срещата Англия не пусна топката и това даде резултат още с първата ситуация за гол. Рахийм Стърлинг изведе по отличен начин Хари Кейн, който успя да стреля, падайки на земята, а топката се отклони леко във вратаря Бущан, но в крайна сметка се озова в мрежата му.

В минутите след попадението футболистите на Шевченко най-сетне задържаха повече топката и опитаха да създадат няколко атаки, но неуспешно. След порива им от допуснатия гол нещата на "Стадио Олимпико" се поуспокоиха - "трите лъва" владееха топката по-продължително, а украинците използваха всяка възможност за контраатака, но отново неуспешно към момента.

В 17-ата минута се стигна и до първа добра възможност за символичните домакини. Кайл Уолкър сбърка подаване в собствената си половина и Яремчук пресече паса и се понесе напред с топкат в крака. Той влезе в наказателното поле и опита удар по земя в близкия ъгъл, но Пикфорд спаси и изби в ъглов удар.

Постепенно Англия отново наложи пълен контрол в двубоя. Малко след 30-ата минута Стърлинг проби великолепно отляво по атаката и стигна почти до страничния стълб на украинците, движейки се по аутлинията, като точно тогава пусна опасно подаване навътре, но украинците се справиха. След избитата топка обаче тя се озова на границата на наказателното поле в Деклан Райс, който стреля много мощно, но право в Бущан, което позволи на вратаря да боксира топката.

В 41-ата минута украинците успяха да комбинират добре около противниковото наказателно поле, което създаде смут в половината на Англия в зоната на Люк Шоу. В крайна сметка обаче опасното подаване в наказателното поле бе пресечено и се стигна до корнер. При неговото изпълнение обаче бе отсъдено нарушение в атака и не се стигна до нищо по-опасно.

Само 2 минути по-късно се стигна до ново напрежение пред Джордан Пикфорд, като този път символичните домакини се задържаха по-дълго около наказателното поле. Ситуацията завърши с опасен изстрел от средна дистанция на Шапаренко. Ударът обаче бе с придаден фалц, който отдалечаваше топката от вратата на Пикфорд и в крайна сметка тя излезе в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

46' - 0:2! Още в първите секунди от втората част авансът на Англия бе удвоен. Хари Кейн бе ненужно фаулиран на позиция, която бе добра за опасно центриране. Точно това бе осигурено от Люк Шоу, който намери съотборника си в Манчестър Юнайтед Хари Магуайър и централният бранител не остави шансове на Бущан след точен изстрел с глава.

50' - 0:3! Технична петичка на фланга от страна на Стърлинг към Шоу, който моментално центрира и осъществи втората си асистенция, след като Хари Кейн засече с глава от непосредствена дистанция и нямаше как да пропусне.

В 61-ата минута Кейн бе много близо до своя хеттрик. Той стреля от въздуха с по-слабия си ляв крак, но Бущан спаси, избивайки в ъглов удар.

63' - 0:4! Именно след корнера дойде и следващият гол. Джордан Хендерсън бе намерен от Мейсън Маунт и безпроблемно се разписа, след което изрази бурно радостта си.

След попадението англичаните направиха още няколко опасни атаки, но с напредването на времето постепенно все по-рядко се понасяха в търсене на нов гол. Украинците пък бяха оставяни да владеят топката в по-големи периоди от време, но без да бъдат допускани на опасна дистанция.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Една от сензациите до този момент - Украйна, ще играе първи финал на европейски първенства в историята си. Тя обаче ще има за съперник отбор, който е побеждавала едва веднъж в 7 сблъсъка, а и който е сред фаворитите за трофея - Англия. Единствената им среща на голям форум е от Евро 2012, когато "трите лъва" побеждават с минималното 1:0.

Андрий Шевченко и компания вероятно отново ще трябва да разчитат на атаката си (в 3 от 4-те мача на Евро 2020 вкараха по 2 гола), тъй като в отбрана нещата не изглеждат особено обнадеждаващи - едва 3 "сухи" мрежи в последните 19 срещи (6 победи, 5 равенства и 8 загуби в тях).

Изненадващо, но Украйна има солидни показатели срещу отборите от топ 10 на ФИФА от 2018 година насам, записвайки 2 победи, 3 равенства и 2 поражения.

Англия обаче така и не е допуснала попадения в своята врата на Евро 2020, като така се превръща в една втория отбор на европейски първенства, който не допуска гол във вратата си в първите 4 срещи.

Триумфът над Германия увеличи серията на "трите лъва" на 10 мача без загуба (9 победи и 1 равенство), като от октомври 2009 година, когато Украйна ги побеждава, те са допускали поражение от отбор след 24-ото място в световната ранглиста (където е Украйна) само два пъти.

Като най-голямо притеснение за Англия остава малкото вкарани голове, като от всички останали тимове в състезанието островитяните са реализирали най-малко от началото на състезанието. Украйна пък е вкарала само 3 гола в 7-те си мача с Англия, като никога не се е разписвала повече от веднъж в една среща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички