Защитник спря прокобата на Уругвай, въпреки пропуските и египетската стена


Защитник спря прокобата на Уругвай, въпреки пропуските и египетската стена
Снимка: Getty Images/Guliver

5081 0

Уругвай постигна много трудна победа на старта на участието си на Световното първенство в Русия. Защитникът Хосе Мария Хименес донесе успеха на своя тим след гол с глава в 90-ата минута в мача срещу Египет. Преди това звездата на "урусите" Луис Суарес записа 3 сериозни пропуска, а Единсон Кавани нацели гредата в 88'.

С успеха Уругвай прекъсна черната серия от 1970 г. от поредни стартови мачове на световно първенство, в които не може да запише победа.

Голямата звезда на Египет Мохамед Салах не успя да помогне на отбора си и остана на пейката през целия мач. Въпреки това отборът му се представи на добро ниво, особено в отбрана.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Подчертано дефанзивен Египет и атакуващ Уругвай видяхме от първите минути на мача на стадиона в Екатеринбург, който не бе с изцяло запълнени места. Първият опит за атака на вратата на "фараоните" дойде в 8', след изстрел на Единсон Кавани. "Трезеге" отговори със слаб удар право в ръцете на Муслера.

В 18' Саид бе предупреден устно за нагла симулация. Постепенно играта се изравни, като през първите 20 минути липсваха сериозни голови възможности. В 23' Кавани намери добре топката и отправи изстрел, насочен към левия ъгъл на Ел Шенави, но топката спря в гърдите на Габр. В следващите секунди Луис Суарес пропиля най-чистото положение дотук в мача, след като не успя да намери добре топката и я оплете във външната страна на мрежата.

В 29' Весино пробва изстрел отдалеч, но не успя да застраши вратата на Египет. Звездата на "урусите" Луис Суарес прати в стената топката от фаул в 31, като до момента "фараоните" играят успешно срещу него и не му позволяват да блесне. В 38' Диего Годин проби в наказателното поле на съперника, но Аракаета не се възползва по най-добрия начин от удобния му пас. Дисициплинираната и почти безгрешна игра в защита е на път да отчае южноамериканците.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Втори решителен пропуск на Луис Суарес видяхме в първата минута на второто полувреме. Нападателят се отскубна от опеката на бранителите на Египет и отправи изстрел, но в ръцете на вратаря. Смяна в 49' за тима на Египет - Хамед, който изпитва болки в гърба, поиска да бъде заменен. Мястото му зае Сам Морси. Първа смяна и в отбора на Уругвай - в 58' Карлос Санчес замени неубедителния Нандес, а Кристиан Родригес зае мястото на Аракаета. Оскар Табарес замени и двете си крила, които не работеха добре в хода на играта. Втора смяна в тима на Египет - Мохсен отстъпи мястото си на Кахраба в 63'. 

След двойната смяна Уругвай заигра по-активно, но съперникът не снижи нивото на играта си в отбрана. Тимът на Табарес обаче не стига до нищо качествено в атака. В 72' Фатхи отправи неочакван диагонален изстрел в посока вратата на съперника, но Муслера внимаваше. Трети пропуск на Суарес в 73' накара звездата да заскубе тревата пред себе си от яд. В ситуация сам срещу вратаря нападателят пропусна точния момент да стреля и остави Ел Шенави да му отнеме топката.

82' Рамадан Собхи е третата и последна смяна на Ектор Купер в мача, което означава, че звездата на Египет Мохамед Салах няма да запише игрови минути днес. В 83' Суарес свали с глава към Кавани, който опита да разстреля стража на африканците, но той отрази с една ръка.  Последна смяна и за Уругвай - Весино напусна, влезе Торейра в 87'. В същата минута Кавани изпълни пряк свободен удар в близост до вратата на Ел Шенави, но нацели гредата.

И когато прокобата от 1970 г. изглеждаше, че властва и днес, дойде обикновена ситуация, която се оказа решаваща за мача. Защитникът Хосе Мария Хименес се извиси между двама при изпълнение на корнер и с глава прати топката във вратата на Египет - 0:1. 

Стартови състави: 
ЕГИПЕТ (4-2-3-1): Ел Шенави, Абдел-Шафи, Фати, Габр, Хегази, Хамед, ЕлНени, Трезеге, Варда, Саид, Мохсен
УРУГВАЙ (4-4-2): Муслера, Варела, Касерес, Годин, Хименес, Нандес, Де Араскаета, Весино, Бентанкур, Суарес, Кавани

Стартови състави: 

ЕГИПЕТ (4-2-3-1): Ел Шенави, Абдел-Шафи, Фатхи, Габр, Хегази, Хамед, ЕлНени, Трезеге, Варда, Саид, Мохсен

УРУГВАЙ (4-4-2): Муслера, Варела, Касерес, Годин, Хименес, Нандес, Де Аракаета, Весино, Бентанкур, Суарес, Кавани

ПРЕДИ МАЧА

Феновете на Египет с нетърпение очакват двата тима да излязат на терена, тъй като 28 години не са гледали "фараоните" на Мондиал. В мача се очаква да е титуляр голямата звезда на тима Мохамед Салах, който не е играл футбол от финала в Шампионска лига, когато бе контузен.

Съперник на египтяните ще бъде един от отборите с ней-голяма история на световни първенства. "Урусите" имат две световни титли (1930, 1950) и три пъти са ставали четвърти (1954, 1970, 2010).

Египет и Уругвай са се срещали помежду си само веднъж - през 2006 г. Мачът е приятелски и завършва с победа за южноамериканците с 2:0.

За последно "урусите" печелят стартовия си мач на Мондиал през 1970 г. Оттогава насам три пъти завършват наравно и три пъти губят. Така те са в черна серия от 48 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички