Промениха правилото за игра с ръка при голови ситуации


Промениха правилото за игра с ръка при голови ситуации
Снимка: Guliver/Getty Images

6482 0

Умишлените голове с ръка във футбола ще бъдат забранени след промяна в правилника на спорта, съобщиха от Международния борд на футболните асоциации. Годишното събрание на Борда в Абърдийн реши, че намерението няма да бъде вече фактор в ситуации, включващи голове или голови положения от следващия сезон.

"Гол, отбелязан директно с ръка (дори инцидентно) и играч, който отбелязва или създава голова възможност, след като е овладял топката от тяхната ръка (дори инцидентно) няма да бъде позволен“, заяви Борда в свое изявление.

Международният борд на футболните асоциации добави, че решението ,,ще осигури по-прецизна и детайлна дефиниция за това, което представлява играта с ръка, в частност за случаите, в които има неумишлена/инцидентна игра с ръка бъде наказана“. Бордът, състоящ се от четирите британски нации и представители от ФИФА, също одобри промените в правилото „да спрат играчите от намеса при стени по време на пряк свободни удари“.

Според новото правило играчи от атакуващия тим ще трябва да са на поне един метър от стената, когато се изпълнява пряк свободен удар. Международният борд също така одобри промените, които ще принудят състезателите, които излизат за смяна, да го направят през най-близката тъчлиния, вместо да се забавят, излизайки през резервната скамейка или тунела в опит да спечелят време.

Промяната в правилото за аутовете означава, че топката не трябва да напуска наказателното поле при удар от вратата. В ситуации, когато топката уцели съдията, ще се пусне спорна топка, като има промяна и за правилото при движението на вратаря при наказателни удари, като се изисква само един от краката на вратаря да бъде на линията при изпълнение на дузпа.

А откога ще има ВАР и във Висшата лига - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички