"Маракана" изригна: 10 от Бразилия обезличиха Перу, "селесао" ликува с Копа Америка


"Маракана" изригна: 10 от Бразилия обезличиха Перу, "селесао" ликува с Копа Америка
Снимка: Guliver/GettyImages

21229 0

След като в 3 поредни издания на Копа Америка Бразилия беше голямото разочарование в турнира, този път на собствена земя и пред верните фенове на "Маракана" "селесао" стигна до 9-ия си трофей в надпреварата. Възпитаниците на Тите минаха и през последното препятствие Перу, стигайки до много трудно 3:1 във финала на турнира. 

В герой на първото полувреме се превърна Габриел Жесус, който даде асистенция за първия гол на Евертон в 15'. Гереро от дузпа възстанови равенството в 42', но нападателят на Манчестър Сити сам завърши последната атака за първата част, правейки резултата 2:1 след страхотен извеждащ пас на Артур.

Героят се превърна в антагонист, след като получи втори жълт картон в 70' за единоборство във въздуха - пресилено наказание, а реферът отказа и да свери решението си със системата VAR. Въпреки това Бразилия "затвори" отлично мача, като накъса играта, а Перу не стигна дори до голово положение. Вместо това в 88' беше отсъдена дузпа, точно реализирана от резервата Ричарлисон - 3:1 за "златистите".

Бразилия спечели 5-и трофей на домашната сцена на Копа Америка и вече е с 9 отличия от надпреварата, прекъсвайки серия от 3 поредни разочарования в най-силния национален турнир в Америка. Уругвай обаче остава недостижим с 15 победи на Копа Америка. Евертон и Гереро се превърнаха в голмайсторите на турнира, но крилото на Бразилия записа и 1 асистенция по пътя си към успешното заместване на Неймар, въпреки че стартира като резерва турнира.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В самото начало перуанците действаха много организираха и затрудниха изнасянето на своя опонент. В 6' пък Тапия пробва удар от дистанция, но с малко не намери очертанията на вратата. След 10-ата минута обаче гостите намалиха пресата, като позволиха на Бразилия по-спокойно да изнася и от своя страна да опита дълбока преса. Интересни положения обаче липсваха.

В 15' обаче Бразилия най-накрая хвана своя съперник неподготвен. С далечен пас Артур изведе Жесус по дясното крило. Той беше заобиколен от двама, но с перфектна техника се освободи достатъчно, за да центрира към далечната греда. Там Евертон беше останал сам и с воле успя да вкара - 1:0 за "селесао".

8 минути по-късно Бразилия имаше шанс да удвои. Домакините разгърнаха отлично нападение с много движение отляво, а Евертон нахлу към наказателното поле, позволявайки на Сандро да изведе Фирмино по крилото. Нападателят проби и намери Коутиньо в наказателното поле, но звездата на Барса не успя да нанесе достатъчно добър удар.

В 41' Перу най-накрая организира бърза атака край наказателното поле, а подаване на Куева в пеналта беше спряно с ръка от Тиаго Силва - дузпа за гостите. Все пак реферът реши да се консултира със системата VAR, но решението му остана непроменено. Гереро прати Алисон в обратната посока и с удар в долния ляв ъгъл върна равенството - 1:1.

В края на добавеното време обаче Бразилия си върна водачеството. Фирмино отне хитро топката в средата на терена и веднага изведе Артур в половината на Перу. Той стигна пред наказателното поле и, когато играчите на съперника очакваха подаване за Фирмино, халфът извъртя крака си и изведе Жесус сам срещу вратаря - удар и 2:1 за "селесао".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Бразилия излезе пределно мотивирана след почивката, за да търси решаващ 3-и гол. Коутиньо на два пъти беше много близо до гол, но в единия случай топката премина на сантиметри встрани, а при втория беше блокиран на границата на наказателното поле. В 53' пък Жесус нахлу в наказателното поле, но и неговият изстрел беше неточен.

В 70' реферът извърши истинско престъпление срещу домакините, след като за нарушение при единоборство във въздуха Жесус беше изгонен за много пресилен втори жълт картон - Бразилия остана с човек по-малко, а съдията отказа справка със системата VAR.

В лек реверанс към Бразилия съдията посочи дузпа в 88', когато Замбрано избута Евертон в наказателното поле, но играта беше рамо в рамо. След справка с VAR реферът остана непоколебим в решението си, а резервата Ричарлисон се разписа за 3:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Бразилия: Алисон, Сандро, Силва, Маркиньос, Алвеш, Артур, Каземиро, Коутиньо, Евертон, Жесус, Фирмино

Перу: Гайесе, Трауко, Абрам, Замбрано, Адвинкула, Тапия, Йотун, Флорес, Куева, Карийо, Гереро

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Домакините правят силен турнир, след като са единственият непобеден отбор в надпреварата. Въпреки това Бразилия трябваше да премине през дузпи на четвъртфиналите срещу Парагвай. Това обаче беше последвано от страхотно представяне срещу Аржентина и успех с 2:0 над големия враг.

Перу пък е голямата изненада, след като последователно елиминира другите два големи фаворита в турнира - Уругвай след дузпи и Чили след 3:0 в полуфиналите. И двете победи, в които отборът не допусна гол, дойдоха след тежкото поражение от Бразилия в груповата фаза (5:0 в полза на "селесао").

Гледайте финала на този линк!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички