Брендън Роджърс - от кандидат за титлата в Премиършип до посмешище


Брендън Роджърс - от кандидат за титлата в Премиършип до посмешище
Снимка: Getty Images/Guliver

2522 0

Доскоро Брендън Роджърс беше считан за един от най-талантливите британски мениджъри. Специалистът нашумя, след като пое представителя на Уелс в Премиършип - Суонзи.

Под негово ръководство скромният тим на „лебедите“ беше оприличаван на каталунския гранд Барселона. Стилът му се отличаваше с добро задържане на топката, силна преса и бързо движение на топката в предни позиции. Отборът се наслаждаваще на добра ефективност и стабилни резултати.

Съвсем логично се стигна и до преминаването на наставника на по-високо ниво и той пое Ливърпул. Постепенно успя да наложи идеите си на „Анфийлд“ и Ливърпул играеше все по-добре. Пикът в представянето на мърсисайдци дойде през сезон 2013-2014 когато тимът беше на косъм от спечелването на титлата. Лъвърпул играеше страхотно и бележеше почти по 3 гола средно на мач.

Тогава дойде и повратният момент, след който започна свободното пропадане в кариерата на Брендън Роджърс. Злополучният мач с Челси на „Анфийлд“, в който Ливърпул се нуждаеше само от точка, за да бъде в „полпозишън“ в борбата за титлата, се оказа моментът преобърнал кариерата на Роджърс.

Докато в Ливърпул ври и кипи, Поджърс си почива в Марбея

През следвашият сезон Ливърпул изглеждаше по съвсем различен начин. От смелия и вдъхновен Ливърпул от предния сезон нямаше и помен. Славният клуб изглеждаше примирен, скучен и бездушен. Точно какъвто беше станал мениджърът му. Цялото поведение на Роджърс започва да издава страх от загуба - излишно дълго задържане на топката, липсата на каквито и да билo рискове, значително намаляване на пресата спрямо съперниковите футболисти.

6 фактора, които провалиха Брендън Роджърс

Започнаха и неспирните оправдания, които ставаха все по-нелепи. Едно от тях гласеше:

„Да си мениджър е като да се налага да строиш самолет, докато е във въздуха".

Смях като за последно: 16 абсурдни цитата на Роджърс в Ливърпул

Съвсем логично се стигна и до раздялата на Ливърпул с променения мениджър. Причината беше, че отборът не само не надграждаше, но изглеждаше все по-примирен и безпомощен.

Роджърс си позволи да дава акъл на Клоп за Ливърпул

Така се стигна до 2016 година, когато мениджърът прие предизвикателството да поеме Селтик. Но дебюта на Роджърс начело на „детелините“ напомни на късните му дни на „Анфийлд“. Селтик загуби от ... полупрофесионалния „Линкълн“ от Гибралтар. Гола за гибралтарският тим отбеляза 24-годишният полицай Лий Каснаро, който след мача заяви, че за него футболът е просто едно хоби.

Позор за Брендън Роджърс: "Червените дяволчета" от Гибралтар изядоха Селтик

Загубата на Селтик изобщо не беше случайна. Шотландският тим беше тотално безидеен и макар че владееше топката в 77 процента от времето, не създаде почти никакви възможности за гол. Селтик имаше цяло полувреме на разположение след гола на Каснаро, но не предприе необходимата доза риск и съвсем логично допусна най-големия позор в клубната си история.

Коутиньо определи най-голямата разлика между Клоп и Роджърс

Само за две години стилът на Роджърс изглежда тотално променен и подчинен на философията отборите му да не допускат голове, а не както преди да отбелязват гол повече от противника. Стегнатата преса, остротата в играта и изобретателността, които преди изискваше северноирландският мениджър сякаш са останали в миналото.

В съвременния динамичен и развиващ се футбол няма място за примиреност и игра на сигурно. Успяват само най-адаптивните, доказа го и Клаудио Раниери, който макар и на по-късна възраст излезе от рамката на вечния неудачник. Дали и Роджърс ще успее... зависи само от него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички