Белгийски национал смрази кръвта с разказ за случващото се в Брюксел


Белгийски национал смрази кръвта с разказ за случващото се в Брюксел

3051 0

Защитникът на руския Зенит и Белгия Николас Ломбертс разкри изненадващи и интересни подробности за случващото се в Белгия преди и след атентатите от тази сутрин. Белгийският национал говори пред "Фонтанка.ру".

Нико, добър ден, разкажи, моля те, къде се намираш сега?

- Вкъщи съм си, в Брюж. По телевизията казаха, че трябва да си останем у дома. Защото са възможни други терористични актове. В Брюксел е истински хаос, заради което трябва да си останем вкъщи възможно най-дълго.

Аз също чух, че са ви помолили да не използвате мобилни телефони, тъй като мрежата е претоварена.

- Да, особено в Брюксел. В столицата помолиха да се комуникира чрез WhatsApp, Facebook или други социални медии, за да бъдат свободни мрежите за тези, на които са им действително нужни. Тук, в Брюж, далеч от Брюксел, всичко повече или по-малко работи.

Отмени ли Белгия тренировката си?

- Поне за днес - да. Ние, по принцип, трябваше да бъдем в хотела в 20 часа. Следим ситуацията в реално време, всичко може да се промени за минута. Работата е там, че хотелът, в който се събира отборът, се намира на километър от взрива на летището. Всички пътища са блокирани сега, дори не можем да стигнем до там. Много силно се надявам, че няма да се налага да отида там тази вечер, може би по-късно през седмицата.

Беше ли ти скоро на летището?

- Да, в понеделник пристигнах от Петербург. Жена ми ме очакваше. Ние стояхме на входа на летището и чакахме такси. Видяхме войници на летището. Жена ми ме попита: "Чувстваш ли се в безопасност?". Аз отговорих: "да, разбира се, ако някой започне да стреля, войниците ще го убият, може би ще спасят нечий живот". Но сега разбирам колко глупав съм бил, колко наивен. Невероятно е, че в Белгия в действителност могат да се случат такива неща.

Ти написа, че някой от твоите роднини е бил на летището тази сутрин.

- Тъстът ми долетя сутринта от Африка в 5,30 часа. Той беше на летището няколко часа преди взривовете. Можеше да е сред жертвите. Честно казано, аз съм в шок. Трудно е да ме шокираш, но сега съм в шок.

Прекара много години в Русия, знаеш за нашите проблеми с мигрантите. Как се отнасят в Белгия към тези хора, които стоят зад атаките?

- В момента страната е разделена на две части. Мигрантите не се харесват на мнозина, това е очевидно. Много белгийци предпочитат да ги видят как си тръгват, не как идват. Белгийците, които притежават леви възгледи, мислят по различен начин, особено политиците: защото пришълците гласуват за тях. Мисля, че сега ситуацията ще се влоши.

Този проблем е актуален от много години, особено в Брюксел. Не съм изненадан, че това се случи. Има райони, където белите белгийци е по-добре да не излизат: плюят върху теб в истинския смисъл на думата, момичетата не се чувстват в безопасност. Понякога дори е страшно да се ходи по тези улици.

Трябва да заяви, че в Русия се чувствам в по-голяма безопасност, отколкото в Брюксел или Антверпен. В Брюж и други райони на Белгия нещата са добре, но в тези два града може да бъде неприятно за мен. Проблемът е в това, че прииждащите мюсюлмани не се адаптират: те живеят в гета, не учат езика, ходят в арабските пекарни и арабските супермаркети. После се чудят, че не могат да си намерят работа. И говорят: вие сте расисти, не ни се радвате. Смятам, че ако не учиш езика, няма как да си намериш работа.

Сега идват много хора заради войната в Сирия, така че проблемът ще става само по-сериозен. Струва ми се, че е твърде късно да се направи нещо. Правителството, най-малкото, не прави нищо по въпроса.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички