5-те ключови (не)скрити момента зад успеха на Италия на Европейското първенство по футбол


5-те ключови (не)скрити момента зад успеха на Италия на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images

3696 0

Италия е новият властелин на Европа, след като спечели за втори път в своята история Европейското първенство по футбол. "Скуадра адзура" изигра солиден турнир и заслужено се поздрави с успеха. "Това бе легендарна вечер на "Уембли", в която "адзурите" станаха европейски шампиони, като победиха Англия на дузпи. Това бе краят на дълго пътешествие, което започна в Рим преди 1 месец" - пишат медиите в страната и посочват 5-те ключови момента, за да се стигне до успеха.

1. Мануел Локатели демонстрира нивото си и замести подобаващо Марко Верати в началото, когато играчът на ПСЖ не бе възстановен. Локатели игра отлично още в пъривя мач срещу Турция, но имаше най-запомнящо се представяне при успеха нда Швейцария с 3:0. Негов феноменален пас към Доменико Берарди започна атака, която след това самият той завърши. Той вкара още веднъж и стана едва третият играч, който вкарва два гола в един мач за Италия на европейски първенства. Въпреки че седна на пейката и получаваше малко шансове, след като Верати бе на линия, той демонстрира, че е повече от надеждна опция за бъдещето на тима.

2. Когато съдбата намигна. Италия получи първия си гол на Евро 2020 и развали рекордната серия от 11 поредни "сухи" мрежи при осминафинала срещу Австрия, но това не бе големият момент. Те се разминаха след дълъг и напрегнат преглед на ситуация с ВАР, след като Марко Арнаутович се разписа с глава. Това бе и събуждането, от което имаха нужда, тъй като мачът придобиваше съвсем различен облик, ако голът бе зачетен. А засадата бе много, много "тънка". Изненадващо труден първи квалификационен мач, но в продълженията Федерико Киеза и Матео Песина вкараха два бързи гола, преди един да бъде върнат.

3. Това, което мнозина чакаха. Феноменалният техничен гол на Лоренцо Инсинье. Нисичкият нападател не избухна с толкова много попадения, колкото някои са очаквали, но демонстрира класата си в голямото дерби от четвъртфиналите срещу Белгия. До момента феновете на Наполи бяха напълно наясно с това запазено движение за Инсинье, но вече цяла Италия ще е също. Голът доведе до уверена преднина от 2:0 срещу класен тим като Белгия, което накара италианците да си повярват още повече.

4. Спокойствие и Киелини. През целия турнир "Скуадра адзура" демонстрира завидно хладнокръвие и спокойствие, а то бе подсилвано и от опитния бранител Джорджо Киелини. Показателен само бе моментът от полуфиналите, когато преди решаващите дузпи срещу Испания Киелини и колегите му излъчваха огромна увереност. Капитанът бе уловен от камерите в приятелски разговори с Алба, ощипа го по бузите, имаше смях, прегръдка. Дори и след първия пропуск на Локатели, спокойствието бе запазено и нещата бяха обърнати (точно както и във финала).

5. Всичко бе нагласено за английски триумф, като на стадиона бе оставена малка част, в която да има привърженици в синьо. Всичко тръгна по план с ранния гол на Люк Шоу, но спокойните италианци нямаше как да се предадат. Голът на Бонучи точно пред тази малка част от стадиона, пълна с фенове на италианците. А след този момент вече изглеждаше сякаш е невъзможно Англия да спечели. Дори и след пропуска на Жоржиньо, който леко забави последвалата радост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички