Защо Левандовски е бледа сянка на себе си в Барса спрямо миналия сезон? Отговорът е ясен


Защо Левандовски е бледа сянка на себе си в Барса спрямо миналия сезон? Отговорът е ясен
Снимка: Getty Images

4373 0

Нападателят на Барселона Роберт Левандовски е в голова криза и вече повече пропуска моменти, отколкото ги реализира. Понякога и изобщо не стига до моменти в мачовете.

През настоящия сезон полякът има общо 9 гола в 20 мача за каталунците, което не коренспондира с ролята му на основно острие в един толкова атакуващ по традиция отбор.

Барселона е лидер по изпуснати моменти пред съперниковата врата в топ 5 първенствата на Европа. Един от най-големите виновници за това е бившата звезда на Байерн Мюнхен, за когото испанската преса не спира да пише, че ще се раздели с настоящия си клуб.

"Блаугранас" и нападателят не са в хармония не от вчера. Още след края на Мондиал 2022 Лева вече не е същият със синьо-червения екип. До паузата за първенството в Катар той имаше 13 гола в Ла Лига и 18 във всички турнири. Оттогава обаче той не е същата голова машина и не играе с настроение за каталунския гранд.

Но каква е причината за това?

Много вероятно е да е свързано с промяната в тактическата схема на "лос кулес". През миналия сезон той водеше отбора, сега всичко изглежда различно. В последните мачове Левандовски контролираше топката хаотично и не помагаше на отбора с пресата.

Самият Роберт е наясно с причината за това. Тя е отговорна и за неговия спад, и за този на отбора. И полякът я каза още преди лятното турне тази година.

В интервю за "The Athletic" той каза, че не одобрява решението на Шави да промени тактиката на "блаугранас". От януари треньорът премина от схемата с две крила към такава с четирима полузащитници с Гави като фалшив ляв халф.

В първия мач по такъв модел Барса победи Реал Мадрид във финала за Суперкупата на Испания с 3:1, но по-късно все повече хора в клуба изразяваха мнение, че новата система принесе в жертва ефективността в атака. Изглежда, че това е точно така, защото през миналия, шампионски сезон, каталунците спечелиха 11 мача с 1:0.

По материали от championat.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички