ВИДЕО: Барселона взе дербито и доближи Реал, Феликс наказа държащия правата му Атлетико


ВИДЕО: Барселона взе дербито и доближи Реал, Феликс наказа държащия правата му Атлетико
Снимка: Getty Images

6178 0

Барселона спечели дербито на кръга в Ла Лига срещу Атлетико (Мадрид). Каталунците се наложиха с 1:0 с гол на Жоао Феликс, който е собственост на "дюшекчиите", а при тях играе под наем. Португалецът бе точен в 29-ата минута.

Двубоят беше изпълнен с динамика, с положения, а също и с жълти картони. Домакините играха доста силно и организирано в по-голяма част от него. Мадридчани обаче стигнаха до греда в 80' след изстрел на Мемфис Депай от фаул.

Успехът качи "блаугранас" на третото място в класирането и тимът вече е на 4 точки от върха, където е Реал Мадрид. "Дюшекчиите" пък паднаха на четвърта позиция с 31 пункта.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините тръгнаха в атака още от първия сигнал и след 60 секунди игра стигнаха до първи пропуск. Рафиня стигна до изстрел, след като бе изпуснат от Ермосо в наказателното поле, но покрай вратата. В 3' пък Левандовски успя да нанесе удар по топката, който Ермосо блокира с тяло. 

В 5' и Атлетико стигна до първа възможност пред вратата на каталунците - Араухо изчисти удар на Молина. Барселона стигна до нов пропуск пред вратата на гостите в 12', когато Роберт Левандовски овладя подаване на Жул Кунде и нанесе удар, но покрай дясната греда.

Рано-рано каталунците записаха първи жълт картон в мача - в 15' Жоао Кансело бе по-груб в дуел за топката срещу Молина и бе официално предупреден.  В първите 20 минути на двубоя Барселона е по-активният тим, по-често търси противниковата врата. 

X https://t.co

В 22' топката бе опасно центрирана от корнер за Атлетико (Мадрид), но Иняки Пеня излезе и уверено боксира. Натискът на Барселона даде резултат в 29-ата минута, когато след атака с няколко докосвания Рафиня намери Жоао Феликс отляво, а той с премерен удар прехвърли Ян Облак и наказа тима, който държи правата му - 1:0. Португалецът не показа особено уважение към мадридчани и не спести радостта си от попадението. 

Натискът на Барселона даде резултат в 29-ата минута, когато след атака с няколко докосвания Рафиня намери Жоао Феликс отляво, а той с премерен удар прехвърли Ян Облак и наказа тима, който държи правата му - 1:0. 

Първи жълт картон и за играч на гостите - в 31' Хименес бе предупреден заради коляно в гърба на Левандовски. Две минути по-късно Ермосо завърши с диагонален изстрел атака на "дюшекчиите", но прати топката покрай вратата.

В 36' Гризман нахлу в наказателното поле на своя бивш тим след атака на гостите и нанесе удар, който бе блокиран почти в зародиш от Френки Де Йонг. Две минути след това трети играч на Атлетико получи жълт картон дотук в мача, този път Коке за нарушение срещу Рафиня. 

В 44-ата минута каталунците бяха близо до втори гол със същия автор - атака отляво и Гюндоган подаде умело към Феликс, който отигра с едно докосване, но право на крака на Ян Облак. В ситуацията голмайсторът в мача беше настъпен от Ермосо и се запревива на тревата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В самото начало на втората част Жоао Феликс отново бе на тревата, този път грубо фаулиран от влезлия като резерва Сесар Аспиликуета, за което испанецът получи жълт картон. Малко след това самият Феликс бе декориран в жълто за задържане. 

В 54' Де Йонг тръгна в атака и стреля, но топката се отклони в тялото на футболист на "дюшекчиите". Тя достигна до Педри, който реши да извежда, вместо да пробва мерника си, но Де Йонг не разчете действията му и Облак улови.

В 58' Барселона можеше да удвои аванса си срещу третия в Ла Лига, след като Рафиня си проби път между защитници и получи чудесно подаване на ръба на наказателното поле. Изстрелът на бразилецът обаче нацели лявата греда на Облак. Секунди по-късно, в ответна атака, Антоан Гризман стреля покрай вратата.

В 61' добра възможност се откри пред гостите - Мората получи добро подаване пред вратата на Барселона, но успя да ритне топката в тялото на излезлия напред Пеня. Пет минути по-късно испанският нападател бе заменен заедно с Коке, а в игра влязоха Саул Нигес и Мемфис Депай. В 69' статистиката показва, че домакините са отправили 11 удара срещу 5 за мадридчани. 

Каталунският гранд можеше да удари по съперника още веднъж в 75-ата минута, когато Жул Кунде получи необезпокояван подаване отдясно до вратата на Атлетико, но вместо да стреля, реши да върне назад и ситуацията отмина.

Инфарктен момент в 80-ата минута - Атлетико едва не изравни. Мемфис Депай изпълни свободен удар, а Иняки Пеня се разтегна и успя да докосне топката, пращайки я в гредата и предотвратявайки попадение.

Седем минути преди края на редовното време Атлетико претендира за дузпа заради игра с ръка на Де Йонг, но такава нямаше. В 86' Левандовски регистрира третия си неуспех да се разпише в мача.

Гостите имаха възможност да изравнят доста болезнено в последната минута от добавеното време, когато Анхел Кореа нанесе удар отблизо, но Пеня спаси с едно движение на дясната си ръка.

Барселона се изкачи в класирането до третото място, пращайки Атлетико на четвъртото, което заемаше до тази вечер "блаугранас". Тимът на Шави Ернандес вече е на 4 точки от лидера Реал Мадрид.

Стартови състави 

Барселона: Пеня, Кансело, Мартинес, Кунде, Араухо, Педри, Гюндоган, Де Йонг, Феликс, Рафиня, Левандовски

Атлетико (Мадрид): Облак, Хименес, Витсел, Ермосо, Молина, Йоренте, Коке, Де Пол, Рикелме, Гризман, Мората

Преди мача

В последните три срещи между тези опоненти Барселона печели, а в последните два случая това идва с минималното 1:0. По-рано през седмицата каталунците се справиха с Порто (2:1), а Атлетико Мадрид се прибра от визитата на Фейенорд с 3:1. 

Една идея по-сложна е ситуацията с контузените при столичаните - Бариос, Лемар и Витоло, докато Гави и Тер Стеген отсъстват от сметките на Шави. 

Атлетико е в по-добра моментна форма със своите 4 победи и загуба в последните си пет срещи - Барселона е с 3 победи, реми и поражение. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички