След затягане на мерките в Мадрид: Реал е изправен пред нови огромни загуби


След затягане на мерките в Мадрид: Реал е изправен пред нови огромни загуби
Снимка: Gulliver/GettyImages

2030 0

Кризата с коронавируса предизвика икономическо цунами, което вече засяга и футбола. С последните събития в Мадрид и затягането на мерките и по други места в Испания завръщането на зрителите на мачове се забавя допълнително. А това е огромен удар за по-големите клубове, включително Реал Мадрид.

Мадрид изчислява, че ще загуби 195 милиона евро приходи, ако феновете не бъдат пуснати обратно на "Бернабеу" през останалата част от сезона - сценарий, който изглежда вероятен, ако не е налице безопасна ваксина или ефективно лечение срещу коронавирус.

Реал Мадрид има три основни източника на доходи - пари от права за телевизионно излъчване, техните спонсори и билети. Те имат бюджет от 822 милиона евро, от които приблизително 625 милиона идват от телевизионни и спонсорски сделки. Но невъзможността да се играе пред публика, която плаща, ще остави недостиг от почти 200 милиона. Въпреки това и благодарение на кризисния план, който клубът измисли, за да премине през икономическата буря, клубът успя да отчете печалба от 318 милиона евро за сезон 2019-20. Това е история на успеха сама по себе си, като се има предвид трудностите, пред които са изправени футболните клубове в един от най-тежките сезони в последно време.

Мадрид предприе мерки за избягване на икономическата буря

Първият отбор е спестил на клуба 50 милиона евро, като прие 10% намаление на заплатите в допълнение към още 25 милиона, като се е отказал от бонуси, дължими за успехите от миналия сезон. Мадрид успя да направи още едно голямо спестяване, след като директорите и мениджърите на клубовете също намалиха заплатите си. Към това бяха добавени многобройните трансфери и сделки под заем, които са послужили за повишаване на приходите и намаляване на разходите. Досега Реал Мадрид е донесъл 100,2 милиона евро чрез трансфери на свои играчи.

Ситуацията е горе-долу същата или по-лоша за останалите най-добри европейски клубове. По-малките клубове са по-подготвени да се противопоставят, тъй като те обикновено са в състояние да покриват разходите за заплати с парите, спечелени единствено от права за излъчване. За по-големите клубове това не е достатъчно и те разчитат и на приходи от абонаментни карти, билети и маркетинг - пари, които ще пропуснат, ако стадионите останат затворени.

Във Висшата лига на Англия, от 20-те най-добри клуба, шест са близо до загуба, а 14 не са в най-здравословното финансово състояние. В Испания Реал Мадрид се справя, Атлети се мъчи само малко повече от съседите си, докато финансите на Барса са причина за безпокойство. Други клубове също ще бъдат изправени пред трудности, ако ситуацията с коронавируса не се подобри.

Междувременно, Зидан ще трябва да се справи в идните два месеца без един от ключовите си играчи - ето подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички