Шест интересни неща, които със сигурност не знаете за Лионел Меси


Шест интересни неща, които със сигурност не знаете за Лионел Меси
Снимка: Gulliver/GettyImages

6213 0

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси безспорно е един от най-добрите футболисти, които някога спортът е виждал. Аржентинецът има една от най-зашеметяващите кариери в най-комерсиалния спорт, изпълнена с много радост и тъга и огромен брой трофеи.

Ще ви разкрием шест интересни неща, които почти сигурно не знаете за Бълхата. Шест неща, които са били от изключително важно значение за развитието на кариерата му и за това той да бъде това, което е днес.

1. Проблемът с хормона на растежа и любовта му към Кока Кола

Всички фенове на аржентинеца знаят, че е роден в Росарио. А знаете ли кой още е роден там - Че Гевара.

Още от ранна детска възраст става ясно, че той има проблеми с хормона на растежа, което е изисквало много скъпо лечение и мнозина вярват, че именно Барселона плаща за това. Според информации в родината му обаче, именно от там са дошли парите за лечението на Меси. Той преминава на "Камп Ноу" през 2001 година, когато е едва на 13. А като всеки нормален тийнейджър, той е пристрастен към газираните напитки и още по-конкретно - към Кока Кола. Това е и причината всички машини за безалкохолни напитки в Ла Масиа да бъдат премахнати, тъй като малкият Лео постоянно седял пред тях.

2. Парчето салфетка, което променя футболната история

Бившият технически секретар на Барса Карлес Рексах е този, който забелязва Меси. Той е бил в Аржентина, но не е имал подготвен договор и за това просто взел една салфетка, на която семейството на Бълхата се съгласява той да се превърне в играч на каталунците. Това парче салфетка се пази и до днес в рамка, за да докаже как историята на Барселона е променена.

3. Леонел Мечи

Когато Меси заминава в Испания, за да играе за испанския гранд, медиите в страната забравят за него. Първата повиквателна за националния отбор той получава за тима до 20 години. В Аржентина обаче не са били сигурни как се казва бъдещият магьосник и изпращат повиквателна до Леонел Мечи.

4. "Мечтаният" старт за националния отбор

Мнозина си мислят, че дебютът на Меси за родината му е бил мечтаният. Да, ама не. Той играе за първи път за Аржентина на 17 август 2005 година, когато е едва на 18. В първия си мач обаче той играе едва 43 секунди в контролата с Унгария. Меси се появява на терена в 63' и още с първото си докосване се впуска в атака и в търсене на първия си гол. До такъв обаче не се стига, след като той е спрян с цената на нарушение от защитник на унгарците. Още преди да дойде сигналът за нарушение, 10-ката се изправя и удря в лицето опонента, за което получава директен червен картон.

5. Има испанска дума специално описваща Лео Меси

През февруари 2013 година в испанския език се появява нова дума - Inmessionate. Това означава "перфектният начин да се играе футбол", "описва най-добрият играч в света".

6. Защо Лео седи леко в страни при снимките на отбора?

Преди всеки мач по света, отборите си правят снимка за спомен. Така действат и в Барселона, но в 99% от случаите Лионел Меси седи в долния ляв ъгъл като последен, а зад него рядко има някого. Каква е причината? Играчите, които се нареждат отпред, обикновено застават на едно коляно или приклякат, докато Лео остава в полу изправена стойка. Това е негово лично суеверие, с което той на няколко пъти признава, че се бори, но безуспешно. Причината - като по-малък е бил най-ниският и когато клекне на коляно, той е драстично по-нисък от останалите си съотборници.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички