Сблъсъци между каталунски радикали и полицията съпроводиха Ел Класико


Сблъсъци между каталунски радикали и полицията съпроводиха Ел Класико
Снимка: Getty Images/Guliver

961 0

Сблъсъци между каталунски радикали и полицията избухнаха в Барселона по време на футболния мач между Реал Мадрид и Барселона на стадион "Камп Ноу". Радикалите издигнаха барикади от контейнери за боклук и пътни знаци по улиците в близост до стадиона, хвърляйки различни предмети по полицията, включително бидони и бутилки. Това се вижда на кадрите, излъчвани от телевизия La Otra. Полицията отговари с палки и гумени куршуми. Според La Sexta, органите на реда са използвали сълзотворен газ. Съобщава се поне за един задържан.

По-рано няколко хиляди души се събраха на протест близо до стадион "Камп Ноу" в Барселона по призив на радикалното движение „Демократично цунами“, което настоява за независимост на Каталуния. Сепаратистите решиха да използват мача между двата най-известни испански отбора, който се излъчва в много страни по света, за да привлекат вниманието на международната общност към "каталунския проблем". Над 3 хиляди служители на реда бяха мобилизирани.

Мачът между Реал Мадрид и Барселона трябваше да се проведе на 26 октомври, но беше отложен заради безредици в каталунската столица. Преди началото на мача феновете на Барселона показаха на трибуните плакати, на които беше изписано: "Испания, седни и говори" и "Свобода" на английски. Фенове скандираха „Независимост“ и „Свобода за политически затворници“. Привържениците на независимостта считат за „политически затворници“ каталунските политици, осъдени от Върховния съд на различни присъди - до 13 години лишаване от свобода - за участие в незаконния референдум за независимост на 1 октомври 2017 година. Вижте в този материал как футболен клуб Барселона реагира на осъждането на политическите лидери. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички