Причините, поради които Барселона намалява заплатите, а Реал Мадрид - не


Причините, поради които Барселона намалява заплатите, а Реал Мадрид - не
Снимка: Getty Images/Gulliver

2819 0

По-малко от две седмици, след като спряха Ла лига се появиха и твърденията, че Барселона има нужда драстично да намали заплатите, ако не иска да се изправи пред голяма финансова криза. Със сигурност това е било изненада за не малко фенове, тъй като каталунският клуб е сред най-богатите и би трябвало да има достатъчно голям финансов ресурс, за да се справи с критично положение поне няколко месеца.

Точно в другата противоположност е големият съперник на Барса - Реал Мадрид. От началото на пандемията с коронавирус не се е изписало нито веднъж, че "белия балет" трябва да намали възнагражденията на своите играчи. До този момент мадридчани дори показват, че се справят много добре в криза, която може да съсипе редица клубове. Каква обаче е причината в Реал Мадрид да не стига до намаление на заплатите, а в Барселона да искат драстично такова - с 70%?

Сумата, която плаща Реал за заплати е 430 милиона евро, което не представлява повече от 50 на сто от общия бюджет на клуба. Това е и препоръчителната цифра за поддържане на икономическото стабилност на клуба в подобни извънредни и кризисни случаи. За сравнение - Барселона харчи 80 на 100 от общия си бюджет за заплати, което води сега до желанието за намаляването им. През последните 11 години, с Флорентино Перес начело, Реал е реализирал печалба от 320 млн. евро. Това стана факт, благодарение на хитър бизнес от негова страна, особено що се отнася до  трансферите. Често в последните няколко години "Кралския клуб" е критикуван, че вече не залага толкова на гръмки трансфери, както бе в миналото.

Новата стратегия на клуба бе да се привличат млади играчи и по един голям трансфер на година, както бе с Еден Азар през изминалата. По този начин се развиват млади играчи и се спестяват огромни суми за трансфери и заплати. Друго голямо фактор в тази ситуация за Реал е раздялата с Кристиано Роналдо, която бе през 2018 година. Неговата заплата бе 29 млн. евро годишно, което намали доста разходите по заплатите в клуба и сега това им е от полза.

Приходите на Барселона за миналия сезон възлизат на 840,8 млн. евро, което е най-високата сума в световния футбол, но каталунският клуб също плаща повече заплати, отколкото всеки друг отбор в спорта (само Лионел Меси печели около 35 млн. евро годишно и Антоан Гризман 17 милиона евро годишно). Липсата на мачове означава, че Барса ще пропусне доходите от мача (около 6 млн. Евро на мач само от билети), докато много от спонсорите на клуба също губят видимост, ако няма мачове. А кои са играчите, които може да не подновят договорите си заради коронавируса - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички