Пореден опит: Успя ли Барселона да намери решение на най-големия си проблем?


Пореден опит: Успя ли Барселона да намери решение на най-големия си проблем?
Снимка: Getty Images/Guliver

3898 0

Барселона купи отново десен бранител и отново е млад - 23-годишен португалец, за когото плати 30 милиона евро. Миналогодишното попълнение (Лука Дин) не оправда очакванията, но тази покупка може да се окаже успешна. Нелсон Семедо лесно може да запълни най-проблемната позиция на каталунците - ребус, който в последните 2 години няма разрешение на "Камп Ноу".

В началото на трансферния прозорец Барселона бе готова да плати за национала на "селесао" 50 млн. евро. Манчестър Юнайтед още миналата година даваше за него 35 млн., Бенфика искаше 60, но в крайна сметка се съгласи да го пусне на половин цена+ 5 млн. под формата на бонуси.

Сезон 2016/17 беше първият пълноценен за десния защитник: през сезон 15/16 той изигра 12 мача, преди това играеше за втория отбор. Но се изяви великолепно: 31 мача, един гол, 6 асистенции, а също и признанието за един от най-добрите играчи в първенството.

СИЛНИ СТРАНИ:

* Семедо обича дрибъла. Много го обича. През изминалия шампионат той направи 93 опита за пробив (седмият показател в първенството, първи сред защитниците и полузащитниците), 49 от които са били успешни. По този показател той е много по-добър от всички каталунци, с изключение на тризъбеца.

* Вторият му плюс е пасът. На сметката си той има 18 точни центрирания, по-малко от тези на Дани Алвеш, но в сегашната Барселона повече има само Неймар. Точността на подаванията на фланга е 23,1, което е нелош показател. Португалецът играе основно с къси подавания, но почти 65% от тях са насочени напред: Серхи Роберто, например, в половината случаи, подава топката назад или напречно на терена. На сметката си Семедо има 33 ключови подавания за сезона, по 1,1 на мач. Роберто през последния сезон има 35 (1,1), Дани Алвеш в последния си сезон в Барселона има 21 (0,7).

* Третият му плюс е играта без топка. Португалецът влиза в единоборства средно 3,3 пъти на мач, при това 3 от тях печели. 93 за сезона - това е вторият показател в първенството на Португалия и много повече, отколкото у всеки друг играч на Барселона (Бускетс има 84). И като се има предвид високият процент на успешни действия, това прави Семедо абсолютно най-добрият.

На сметката си той има и 44 блокирани центрирания, удари и извеждащи подавания, Серхи Роберто има 27, Жерар Пике (най-добрият в Барса за миналия сезон) - 30. При това португалецът има 38 отнети топки (1,2 на мач , което също го прави добър на поста си.

СЛАБИ СТРАНИ:

* Семедо относително често фаулира, по 1,6 фаула на мач (50 на сезон), което е повече от всеки друг играч на Бенфика и Барселона в изминалия сезон. При това в своя клуб той е получил най-много предупреждения за сезона - 6 броя.

* В допълнение Семедо сравнително често губи топката - 2,9 пъти средно на мач. За Бенфика това е повече или по-малко нормален показател (не влиза дори в петицата на играчите, най-често губещи кълбото), но в Барселона това може да си го позволи само атакуващото трио.

* Третият му минус е играта във въздуха. Сравнително ниският му ръст (177 см.) и неголямата му скокливост са довели до това, че той е взел участие само в 37 въздушни единоборства за целия сезон, като е загубил 15. Впрочем, за краен защитник на Барселона, това не е най-важният показател.

РЕЗЮМЕ:

Семедо е първият играч, подсилил Барселона в лятната пауза, който реално може да заздрави отбора още с първия си мач (Делуфеу е първият трансфер на Барса, но той ще е резерва). Със сигурност ще победи конкуренцията на Видал, а от Роберто го отличава това, че не се бои да върви напред, при което играта му в отбрана да не страда.

Той напълно може да запълни целия фланг, което дава възможност на Меси да играе в атака или на позицията зад нападателя. През миналия сезон това бе малко проблематично, тъй като в такива моменти беше неободимо да го подсигуряват едновременно Ракитич и Роберто. Не че това спираше аржентинеца, но определено се отразяваше зле на отбора.

Като цяло, очакванията са Семедо да стане новият Дани Алвеш, който да обхване десния фланг за дълги години. И не трябва да забравяме, че той излезе на клуба на доста адекватна цена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички