Не е това, което изглежда! Този Реал Мадрид трудно би бил в топ 4 на Висшата лига


Не е това, което изглежда! Този Реал Мадрид трудно би бил в топ 4 на Висшата лига
Снимка: Getty Images

2814 0

Рекордьорът по спечелени шампионски титли в Испания (34) Реал Мадрид уверено крачи към 35-ата. Сякаш "кралския клуб" от месеци насам е наясно, че никой отбор не може да му отнеме първото място през тази кампания в Ла Лига, освен ако не допусне огромна издънка. Серия от огромни издънки.

Реал ли е твърде добър, или Ла Лига твърде слаба?

Така донякъде се създаде и впечатлението, че този Реал на Карло Анчелоти е много силен и се доближава до класата на онзи Реал на Зинедин Зидан, който разби Европа в три поредни години, за да осъществи нещо немислимо и невиждано. Да не забравяме, че въпросният отбор, завладял Шампионска лига, спечели титлата в Испания само веднъж за тези три години (като в един от случаите дори завърши на трето място).

И изведнъж няма кой да спре Реал през тази кампания. Севиля е единственият тим с реални шансове за това, но никой анализатор не би заложил на подобна развръзка. Истината е, че причината за това е най-вече в Атлетико (Мадрид) и Барселона.

Карим Бензема и Винисиус Жуниор се радват на най-добрите си сезони (пореден за французина) и далеч не се цели да се обезцени това, което правят (все пак техни индивидуални проблясъци донесоха куп точки на отбора), но нивото на Ла Лига, или поне грандовете там, бележи значителен спад през този сезон. Барселона, макар и във впечатляващ подем, изпусна твърде много точки до момента, за да постави под напрежение Реал, докато шампионът Атлети кара най-слабата си кампания от сезон 2011/12, когато последно остава извън топ 4 - съвсем реална заплаха за този сезон.

Факт е, че Реал бе в жестока серия от 11 мача без загуба в шампионата, а сред тях имаше само две равенства. Факт е обаче и че немалък процент от тях бе от така наречените шампионски победи - не впечатляваш с изумителна игра, но взимаш това, за което си излязъл.

Само един от тези двубои бе спечелен с разлика, по-голяма от два гола. Едва два от успехите пък дойдоха с два гола разлика, а останалите победи бяха с попадение разлика. Показателен е и фактът, че головата разлика на Реал засега през кампанията е +31, докато миналият сезон "кралския клуб" завърши на второ място с голова разлика +39.

Няма как да подминем и факторът "Куртоа". Белгийският страж на Реал е един от най-добрите футболисти на своя отбор. В немалко от срещите на отбора той е бил основната причина за победата, тъй като при тези победи с крехък аванс, противниковият тим (без значение кой е бил той) винаги е имал своите положения за (поне) изравняване, а в повечето случаи дори е оказвал натиск върху Реал в периоди от мача (най-често последните минути).

Справка с реалността за Реал Мадрид

Реал изглежда най-сигурният шампион от 3-те топ първенства на Европа (английското, италианското и испанското), но представянето срещу ПСЖ се оказа истинска справка с реалността за клуба и феновете му. Да, Анчелоти до голяма степен предизвика това с тактиката си, но нищо не оправдава 13-кратният европейски клубен шампион за това не просто да няма голово положение за 90 минути, но и да липсва точен удар към противниковата врата. Още повече, че претенциозната публика на "белия балет" е свикнала и очаква любимият отбор да печели мачовете си с атакуващ и атрактивен футбол.

ПСЖ имаше 22 опита за гол. Парижани безспорно са от големите грандове на Европа, но и с препълнен от звезди състав трудно могат да се наредят сред 3-те най-добри отбора на Стария континент към момента. Същото обаче сякаш важи и за бъдещия испански шампион. Въпреки че със сигурност реваншът на "Сантяго Бернабеу" ще бъде коренно различен, как ли би изглеждал този Реал срещу... Манчестър Сити? Или Ливърпул? Дали изобщо този бъдещ испански шампион би попаднал в топ 4 на английската Висша лига? Защото понякога да си убедителен първенец и почти сигурен шампион в по традиция едно от двете най-силни клубни първенства, не е гаранция, че формата и играта на отбора се доближават до най-доброто.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички