На крилото или на върха на атаката - къде трябва да играе Роналдо срещу Сити?


На крилото или на върха на атаката - къде трябва да играе Роналдо срещу Сити?

1170 0

Кристиано Роналдо е възстановен и ще играе срещу Манчестър Сити в Шампионска лига. Това е най-добрата новина от лагера на Реал Мадрид преди полуфинала срещу "гражданите", след като в първия двубой португалецът не игра при нулевото равенство на "Етихад". Еуфорията сред феновете е сериозна, но въпреки това трябва да е ясно, че Роналдо няма да бъде на 100% физически подготвен за двубоя. А с липсата на Каземиро и Карим Бензема има много въпросителни относно тактиката и схемата, с които ще излезе Реал Мадрид срещу своя английски съперник. А един от най-важните въпроси пред Зинедин Зидан трябва да е къде да бъде поставен Кристиано Роналдо?

Байерн дава 40 милиона за ас на Реал Мадрид

Португалският феномен обича да играе по лявото крило на нападението на Реал Мадрид от времето когато Пелегрини още беше треньор на тима и го премести отдясно вляво. Предвид контузията в бедрото му обаче той ще е малко по-бавен, малко по-муден в смяната на посоката, малко по-предвидлив. В такъв случай, особено при липсата на Карим Бензема, със сигурност не е лоша идея Роналдо да бъде поставен на върха на атаката на "кралския клуб".

Защо?

Една от основните причини е Роналдо да бъде съхранен и да може да издържи 90, дори 120 минути, на "Сантяго Бернабеу". Като централен нападател той няма да има толкова ангажименти в дефанзивен план, колкото по принцип са му поставяни от години, макар и да не ги изпълнява винаги. В моменти от двубоя Роналдо и компания ще играят с висока преса, но през по-голямата част тя няма да е толкова активна, а ролята на №9 ще му позволи да взима кратки почивки от дефанзивните задължения, които по принцип ще има като ляво крило.

Зинедин Зидан проговори за титлата на Лестър

Втора много сериозна причина в полза на това да води атаката е формата на Лукас Васкес. Измежду него, Хамес Родригес и Хесе Родригес, бившият играч на Еспаньол определено е най-добрата опция, считано от моментната форма на триото. Във вътрешния шампионат Васкес е един от най-добрите футболисти през последния месец, вкара няколко много важни голове, а освен това прави асистенция след асистенция. В последния двубой именно неговото страхотно центриране позволи на Гарет Бейл да вкара и Реал да спечели с 1:0 тежкото гостуване на Реал Сосиедад. Освен това приносът му в защита е изключително голям и далеч по-сериозен от този на Роналдо. Реал Мадрид трябва да вкарва голове, но още по-важно е да не допусне такъв, следователно Васкес е логичен избор пред останалите на резервната скамейка на Реал Мадрид.

Манчестър Юнайтед чупи трансферния рекорд

Наличието на Кристиано Роналдо на върха на атаката ще промени сериозно и играта в дефанзивен план на Манчестър Сити. В първия двубой Карим Бензема не беше и на 50% от това, което може, а това позволи на Компания и Отаменди да са по-агресивни в защита и да оттласкват по-лесно атаките на Реал Мадрид. През второто полувреме Хесе заигра на върха на атаката, а това едва не доведе до загуба на Манчестър Сити, но Джо Харт направи брилянтни спасявания. Наличието на Роналдо на върха на атаката ще ангажира Компани и Отаменди достатъчно, за да могат "кралете" да използват максимално своите флангове. Марсело и Дани Карвахал обичат да се включват в атака, което ще позволи повече и на Васкес, и на Бейл да се надиграват "един-срещу-един" със Саня и Клиши. И двамата са изключително бързи, а това ще внесе смут в защитата на "гражданите".

Роналдо е изключително поливалентен футболист и нерядко е играл като №9 в Реал Мадрид, въпреки че това не е любимата му позиция и се справя далеч по-добре отляво на нападението. Срещу Манчестър Сити обаче самото наличие на Роналдо в центъра на атаката ще работи изцяло в полза на Реал Мадрид, дори португалецът да няма ден. Самото му присъствие ще отваря много пространства за крилата на Реал Мадрид, а с Иско (на мястото на Каземиро), който ще изскача често от втора позиция, защитата на Манчестър Сити ще има много, много тежка вечер.

Роналдо не е централен нападател. Но точно в сряда вечер, точно срещу Манчестър Сити, точно пред 80 хиляди на "Сантяго Бернабеу", това е най-логичният ход на Зинедин Зидан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички