Лапорта готов на всичко за Барселона: Рискувал и поста си, за да осигури финанси


Лапорта готов на всичко за Барселона: Рискувал и поста си, за да осигури финанси
Снимка: Getty Images

860 0

През последните години Барселона беше изтласкана до краен предел финансово, като президентът Жоан Лапорта взе решение да продаде редица от най-ценните активи на клуба, за да поддържа конкурентен отбор.Според една от последните се появили информации, Лапорта дори е показал готовност да изложи на опасност позицията на себе си и своите наследници.

Проектът "Espai Barca" осигури на Барселона инвестиции и заеми в размер на 1,5 милиарда евро, за да преустрои "Камп Ноу" и околностите. Те прогнозират, че след като стадионът бъде завършен през юни 2026 г., той ще донесе около 346 милиона евро годишно.

Повече от рискован ход, който може да костава поста му

Въпреки това Sport твърдо, че Барселона е трябвало да събере тези прогнози като част от редица гаранции. Една от тези тях ще им позволи да заменят Лапорта като президент на клуба, въпреки факта, че членовете имат право да гласуват за президента.

Всяка година от завършването на "Камп Ноу", Барселона ще трябва да плаща минимална сума капитал плюс лихва на инвестиционния фонд зад този заем. А тя е група от 20 международни инвеститора.

Ако приходите от стадиона и заобикалящите го активи не отговарят на минималната договорена сума (каталунският всекидневник дава за пример 85 милиона евро годишно), тогава инвестиционният фонд ще има възможност да свали президента на Барселона и да назначи собствено ръководство.

Все още не е ясно как това се отразява в устава на клуба и дали това всъщност е в клубните правила. Понастоящем изборите са насрочени за 2026 г. и въпреки че Лапорта може да се кандидатира отново, има шанс той никога да не стигне до подобна възможност. По всяка вероятност никога няма да се стигне до такава отчайваща ситуация, но може да раздразни членовете, че Лапорта е бил готов да играе бързо и разхлабено с бъдещето на клуба. Финансите провалиха и немалко трансфери в Барселона това лято, включително и на Марко Верати, който напуска ПСЖ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички