Жоан Лапорта - силни решения, суперрекорди, 59 трофея - "mes que un jefe"


Жоан Лапорта - силни решения, суперрекорди, 59 трофея - "mes que un jefe"
Снимка: Getty Images/Guliver

2326 0

Жоан Лапорта е роден в Барселона на 29 юни 1962 г., баща е на 3 деца. Завършил е право в Университета на Барселона и магистратура по фирмено право и за данъчен експерт, също в каталунската столица. Основател е и собственик на адвокатска кантора "Laporta & Arbós Advocats Associats". Става президент на ФК Барселона, след като печели изборите през 2003 г. Той получава 27 138 гласа (52,7%), докато конкурентът му Луис Басата взима 16 412 гласа. Тогава Лапорта е на 41 г. През лятото на 2006 г. е преизбран на поста.

Юристът се опитва да укрепи клуба икономически и социално, за да направи отбора победител. Едно от силните му решения е да назначи Чики Бегиристайн за спортен директор. През първия трансферен прозорец в мандата си Лапорта харчи около 50 млн. евро, привличайки Роналдиньо и Рикардо Куарешма. Но първата титла на Испания идва във втория му сезон, преди който Барса купува Самуел Ето'о, Деко, Людовик Жюли, Хенрик Ларсон и Едмилсон.

През първия сезон той назначава за треньор неопитния Франк Рийкард, след като получава откази от няколко големи имена. Барселона завършва на второ място в Ла Лига, а през следващия сезон печели първата си титла на Испания от 6 г. насам. През следващата кампания Барса печели не само Ла Лига, но и Шампионска лига, която е едва втората в историята на клуба. Постига го в Париж срещу Арсенал. При това клубът не е харчил за нови попълнения преди сезона. През кампания 2006/07 Барселона сключва спонсорски договор с "УНИЦЕФ", което е важен момент за клуба, но след като печели Суперкупата на Испания, отпада от Хетафе в Купата на Краля, а в края на сезона губи титлата в Ла Лига. Сезон 2007/08 е още по-неуспешен и Лапорта решава да се раздели с Рийкард. Отборът е напуснат и от голямата си звезда Роналдиньо.

Президентът обаче не кърши ръце. Взема смелото решение да назначи за треньор бившата звезда на тима Хосеп Гуардиола, който преди това е водил 1 година Барселона Б. Решението е странно, но се оказва суперуспешно - с Пеп Барселона записва най-успешния си сезон досега, спечелвайки всички турнири, в които участва. Постигнати са и резултати като успехът с 6:2 над Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу", а във финала на Шампионска лига в Рим каталунците побеждават Манчестър Юнайтед. Спечелени са общо 6 трофея - Ла Лига, Шампионска лига, Купата на Краля, Суперкупата на Европа, Суперкупата на Испания и Световното клубно първенство. Последният трофей е завоюван в Абу Даби след победа срещу Естудиантес. До този момент това е единствената титла, която каталунският гранд не е печелил. А 6 титли за една календарна година нито един клуб в историята още не е печелил до този момент.

В последната година от мандата си Лапорта взима титлата в Испания. За седемте години, в които е президент на Барса, първият отбор печели 2 пъти Шампионска лига, 4 пъти Ла Лига, Купата на Краля, Световното клубно първенство, Суперкупата на Европа, 3 Суперкупи на Испания и 3 Купи на Каталуня. Под негово ръководство и четирите професионални секции на клуба (футбол, баскетбол, хандбал и хокей на ролери) стават европейски шампиони. През първия период на Лапорта на "Камп ноу" клубните отбори в различните видове спорт на "блауграна" печелят 59 трофеи. 12 от тях са футболни. За 7 г. клубът привлича нови футболисти за 432 млн. евро, продава играчи за 135 млн. В икономически и социален план развитието също е съществено - бюджетът на Барса нараства от 170 на 455,5 млн. евро, а членската маса - от 106 135 на 173 701 членове.

Лапорта е и лидер в борбата срещу насилието на стадионите и успява да направи Барселона носител на знамето на мира, солидарността, демокрацията и индивидуалните и колективни свободи. С мотото "Mes que un Club" той подписа няколко споразумения за сътрудничество - с "УНИЦЕФ", Юнеско и "Ancur". С историческото споразумение с "УНИЦЕФ" в Ню Йорк през септември 2006 г. Барселона се ангажира да си сътрудничи финансово с асоциацията за защита на децата, а първият тим започва да носи тяхното лого на фланелките си. Този безпрецдентен подход засилва стратегията за превръщането на Барса в повече от клуб.

В края на мандата на каталунеца делата на високо ниво в клуба започват да приличат на политически трилър - вражди, подслушване, публично оплюване и вот на недоверие срещу него. Един от инициаторите на това е Сандро Росел, бивш негов сътрудник и вицепрезидент на клуба. Новото ръководство започна разследване и се опита да осъди Лапорта и 7 бивши вече вицепрезиденти за 25 млн. евро, но не получи подкрепа от съда. След като престоят му на "Камп ноу" приключи, Лапорта решава да стъпи в света на политиката и през юли 2010 г. основава "Democràcia Catalana", каталунска партия, демократична, хуманистична, прогресивна и защитница на индивидуалните и колективните човешки права. Той е депутат в парламента на Каталуня от ноември 2010 г. до октомври 2012 г. и съветник в Общинския съвет на Барселона от май 2011 г. до май 2015 г. През всичките тези години юристът не криеше желанието си да се върне на президентския пост в Барселона. Той се кандидатира за позицията през 2015 г., но загуби от Хосеп Мария Бартомеу (54,63% срещу 33,03%).

Сега обаче желанието му се сбъдна. Лапорта получи 54,28% от гласовете на мартенските избори, побеждавайки Виктор Фонт, получил подкрепата на 29,99% от членовете на клуба. На длъжността генерален директор той се очаква да назначи Феран Реверте, който доскоро заемаше подобен пост в голяма дистрибуторска компания за битова техника, която завършва финансовата година 2019/20 с печалба от 21 милиона евро. Реверте трябва да реши въпроса с огромните задължения на клуба. Очаква се спортен директор на "блаугранас" да стане Матеу Алемани, който в няколко периода бе изпълнителен директор на Майорка. При него скромният испански тим спечели Купата на Испания през 2003 г., което е най-големият успех в историята им. Когато в началото на новия век Флорентино Перес за първи път стана президент на Реал Мадрид, той е искал да назначи за спортен директор именно Алемани, но получил отказ. След това испанецът беше изпълнителен директор на Валенсия (2017-19 г.).

От Жоан Лапорта се очаква да върне каталунците към европейските успехи, като за това му предстои да вземе куп не толкова лесни решения. Най-важният за решаване въпрос в кадрови план, разбира се, е да убеди капитана Лионел Меси, чийто договор изтича след няколко месеца, да остане в клуба. Това бе един от предизборните козове на юриста, който неведнъж спомена, че иска да съхрани Меси в състава и че двамата имат чудесни отношения. Това бе доказано с присъствието на суперзвездата на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент. Предстои да видим как ще се справи Лапорта този път, но очакванията на "лос кулес" са големи...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички