Исторически триумф за Севиля в изумителен финал на Лига Европа


Исторически триумф за Севиля в изумителен финал на Лига Европа

2698 0

Севиля е новият стар шампион в Лига Европа, след като във финалната среща възпитаниците на Унай Емери спечелиха срещу Днипро в един невероятен двубой, завършил при победа с 3:2 на "рохибланкос".

"Червените" изостанаха рано в двубоя, след като Калинчич (7) даде аванс на своите, но в следващите минути Криховияк (28) и Бака (32) обърнаха развоя на събитията. Все пак минута преди края на първата част Ротан с прекрасен удар изравни за 2:2.

През второто полувреме двата отбора почти нямаха положения, като усещането определено беше за предстоящи продължения. Невероятна поредица от грешки обаче позволи на Бака в 73' да реализира втория си гол в мача и да донесе 4-ата титла за "рохибланкос".

Това е рекорд в турнира, като Севиля е първият отбор, защитил трофея си откакто надпреварата носи името "Лига Европа". Иначе андалусци за втори път стигат успешно до защита на трофея (2006 и 2007 години), като с това постижение може да се похвали още само Реал Мадрид (през 80-те години на миналия век).

Освен това успехът на Севиля означава, че Испания ще има цели 5 участника в Шампионска лига през следващия сезон. Днипро пък не успя да надскочи себе си и се задоволи със сребърните медали.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

От самото начало Севиля натисна, а в 6' Рейес се строполи в наказателното поле при добра атака на "рохибланкос". Сигнал на Мартин Атикинсън не последва, а последвалата атака на Днипро хвърли в шок носителите на трофея.

Топката се придвижи бързо до дясното крило, където Матеус се озова в добра за центриране позиция. Неговото подаване намери Калинич, който с отличен удар с глава препарира Рико - 1:0 за украинския тим.

Миналогодишният шампион веднага опита да наложи преса и да върне равенството и в 12-тата минута Евер Банега можеше да стреля от границата на наказателното поле, но изстрелът му срещна защитник в синьо.

В 23' дойде и най-опасното положение за Севиля. При центриране от корнер на Рейес Криховияк беше изпуснат от Матос, а полякът стреля много опасно с глава. Денис Бойко с брилянтен рефлекс успя да спаси.

Натискът на испанския тим продължи да се усилва, а Днипро капитулира в 27'. Атака по лявото крило завърши с центриране на Рейес към Бака. Нападателят свали в пеналта за Криховияк, който от много трудно положение успя да нагласи топката на десния си крак и с кинжален удар изравни резултата - 1:1.

Само няколко минути по-късно резултатът вече беше 1:2 за "рохибланкос". Мбиа комбинира с Рейес в центъра, а капитанът с перфектен пас изведе Бака сам срещу вратаря. Той мина покрай Бойко и прати топката във вратата, въпреки опита на защитник да изчисти пред голлинията - 1:2.

Още едно изравняване можеше да се получи в 36', когато Коноплянка стреля изключително опасно в горния ляв ъгъл, но младокът Рико с невероятен рефлекс изби в корнер. След центрирането не последна нищо опасно за вратаря на андалусци.

В 44' се стигна до много опасен свободен удар на около 17 метра от голлинията. Руслан Ротан почти без засилка прехвърли стената със своя удар, Рико плонжира, но дори не успя да закачи топката - страхотен гол и 2:2 във Варшава.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част на финала започна с по-внимателни действия в защита от страна и на двата отбора. Защитниците играеха силно и не допускаха опасности пред своите вратари, а Унай Емери дори смени Рейес, за да пусне Коке, който да се справя със зачестилите набези на Коноплянка.

Всичко в мача изглеждаше, че ще се реши в продължения, защото и двата отбора нямаха никакви положения. Грешка в защитата на Днипро обаче промени всичко.

В 72' зле изчистена топка стигна до Мбиа. Той се опита да комбинира с Витоло, но пасът му беше неточен. Все пак топката достигна до плеймейкъра след нова грешка в защитата, той изведе Карлос Бака сам срещу вратаря и колумбиецът наниза втория си гол в мача  - 2:3 за "рохибланкос".

До края на двубоя Карлос Бака пропусна две чисти положения, а в добавеното време Коке от 7 метра не успя да реализира, озовал се на добра позиция.

В заключителните минути пък Днипро игра в намален състав, след като Матос припадна на терена, но бързата намеса на медицинските екипи не позволи фатален развой. Играчът беше откаран в болница скоро след инцидента, като още на излизане от терена влезе в съзнание.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Днипро излиза в схема 4-2-3-1 срещу действащия носител на трофея Севиля. Нападението на украинците ще води Калнич, подпомаган от голямата звезда Коноплянка, Ротан и Матеус.

Севиля излиза със сходна схема, като в състава на Унай Емери няма изненади. Нападението се води от Карлос Бака, а на пейката отново са правещите силен полусезон Гамейро, Ибора и Коке.

ДНИПРО: Бойко, Дъглас, Федетский, Канкава, Лео Матос, Чеберячко, Федорчук, Коноплянка, Ротан, Матеус, Калнич

СЕВИЛЯ: Рико, Тремоулинас, Карисо, Колоджиджак, Кричовиак, Рейес, Банега, Витоло, Видал, Мбиа, Бака

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Във Варшава предстои сблъсък между Давид и Голиат, макар понякога футболът да поднася и изненади.

От едната страна е натрапникът от раздираната от вътрешни конфликти и на прага на гражданска война Украйна. Днипро, чиито успехи са в ерата на СССР (2 титли и купа), не е печелил нищо след обявяването на независимостта. От другата страна е трикратният носител на отличието и тим, който през новия век е в Топ 5 на Ла Лига, а във вечната ранглиста е едно място по-долу.

Фаворитът Севиля има и две важни причини, които правят купата още по-привлекателна. Успехът ще означава 4-и трофей, което е рекорд в историята на турнира. Андалусийците завършиха 5-и в Примера дивисион и победа във Варшава е последният им шанс да попаднат в Шампионската лига.

Днипро извървя дълъг път, стартирайки в 3-ия квалификационен кръг на Шампионската лига. Там ги спря Копенхаген (0:0, 0:2) но след като днепропетровци излязоха от групата си, походът им към финала се превърна в триумфален. Взимайки последователно скалповете на Олимпиакос, Аякс, Брюж и Наполи.

За треньора на севилци Унай Емери срещата срещу Днипро може да се окаже последна начело на тима. Според "Гадзета дело спорт" Милан е съсредоточил усилията си към привличането му за новия сезон, след като уволненият от Реал Мадрид Карло Анчелоти иска да си вземе едногодишна почивка. За да го уредят, росонерите обаче ще трябва да платят записаната в договора му освобождаваща клауза от 500 000 евро.

Съдия на двубоя е Мартин Аткинсън от Великобритания. Финалът в Лига Европа започва в 21:45 часа българско време на Националния стадион във Варшава

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички