Големите предизвикателства през новата година за носителя на "Златната топка"


Големите предизвикателства през новата година за носителя на "Златната топка"
Снимка: Getty Images/Guliver

6731 0

Настоящият носител на най-ценния индивидуален приз във футбола "Златната топка" - Лионел Меси, започва сезон, в който може да подобри някои наистина впечатляващи рекорди и да се утвърди още повече като един от най-великите в своя спорт за всички времена. Испанското авторитетно издание "Marca" представя най-големите предизвикателства пред него:

Да надмине Пеле по брой голове за един клуб - Пеле има 643 гола за Сантош, което е и рекордът за най-много голове за един клуб. Той обаче може да бъде подобрен от Меси, който има само 25 попадения по-малко - 618.

Да спечели рекордна 7-а награда "Пичичи" - В момента Меси има 6 приза за голмайстор на сезона в Испания. Толкова има и легендата на Атлетик Билбао Телмо Зара.

Най-много мачове за Барселона - Шави има 767 двубоя на сметката си за каталунците, докато аржентинецът е с 705. Ако се опази от контузии, той би могъл да надмине испанеца, макар и трудно още през тази година.

Играчът на Барселона с най-много участия в "Ел Класико" - В изданието преди няколко седмици, той изравни рекорда на Шави - 42. Още в следващия мач срещу Реал, той ще излезе еднолично на върха в тази своебразна листа.

Най-много трофеи за един клуб - Само Райън Гигс (36 с Манчестър Юнайтед) и Виктор Баия (35 с Порто) имат повече трофеи за един клуб от Лионел Меси, който е с 34.

Голмайсторът на Шампионска лига за всички времена - Тук битката с Кристиано Роналдо е ожесточена, като португалецът води с 14 попадения. През 2020 г. Меси ще опита да обърне нещата.

Трофей с Аржентина - Един от факторите, заради които величието на Меси все още не може да бъде напълно всепризнато. Той ще има поредна възможност за трофей с националната фланелка през това лято на Копа Америка.

"Златната топка" и "Златната обувка" - След като стана единственият играч с цели 6 приза "Златната топка", той ще опита да завоюва немислимия 7-и такъв. За голмайстор на Европа Меси печели последните 3 издания, но този сезон Роберт Левандовски има 6 гола повече от него за първенството. Въпреки това, аржентинецът ще опита да завоюва 4-ата си поредна.

Требъл - Перфектният сценарий за "бълхата" - Пети триумф в Шампионска лига (с който ще остане на една от Франсиско Хенто, който е с 6), 9-а титла в Испания за последните 12 години и 31-а Купа на Краля за Барселона.

А кои са голмайсторите на десетилетието - вижте в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички