Футболният маратон в Ла Лига предвижда 110 мача за 39 дни


Футболният маратон в Ла Лига предвижда 110 мача за 39 дни
Снимка: Getty Images/Guliver

1471 0

Испанският футбол се завръща след по-малко от 2 седмици. Испанският национален съвет по спорт потвърди, че футболът в страната ще се рестартира на 11 юни, като първия двубой ще е горещото дерби между Севиля и Бетис. И от тази дата до 19 юли няма да се спре с футбола в 39 поредни дни.

Остават още 11 кръга, които трябва да се доиграят в Ла Лига, за да завърши сезона, като общо 110 двубоя трябва да се проведат и то при доста неблагоприятни условия - лятото и жегата в Испания. Като в голяма част от страната средната температура е над 30 градуса. И докато шефът на Лигата Хавиер Тебас не е потвърдил все още официално календара, всичко показва, че всеки ден се провеждат мачове, след като турнирът се рестартира, за да стигне времето.

Възможните начални часове за мачовете все още не са ясни, въпреки че изглежда ясно, че те няма да бъдат същите, които бяха използвани преди спирането заради Covid-19. Като се имат предвид високите температури, най-вероятно стартовете ще са 19:30 или по-късно (местно време), като изключенията са домакинските мачове за отборите на северния бряг, като Селта, Атлетик Клуб и Реал Сосиедад.

Друг проблем е, че не всички клубове са свикнали с ритъма да играят два пъти седмично почти всяка седмица. Една полезна промяна беше ходът, за да се разрешат пет смени на мач. За някои от ключовите играчи в шампионата това е възможност да опитат да играят 990 минути футбол на най-високо за по-малко от месец и половина. Повече от една четвърт от шампионата само за няколко седмици. Нещо повече, тази яростна подготовка за завръщането на футбола се провежда след двумесечна пауза с играчи, далеч пълноценна тренировка. Това би могло да доведе до много контузии, както стана в Германия, но въпреки че наясно с всички тези рискове, те трябва да се поемат, за да приключи шампионатът.

А освен всичко останало тези 11 кръга очакват да са изключително вълнуващи, след като Реал Мадрид и Барселона подновяват битката за шампионската титлата. Отборът на Кике Сетиен има 58 точки, докато мадридчани са две по-малко, но имат предимство в преките двубои. В долната част на таблицата Еспаньол трябва да се бори за оставане в елита.

А защо според наставника на Барселона Кике Сетиен петте смени ще пречат, а няма да помагат на отбора - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички