Чакането свърши! Атлетик Билбао грабна Купата на Краля след 40-годишна пауза! (ВИДЕО)


Чакането свърши! Атлетик Билбао грабна Купата на Краля след 40-годишна пауза! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2326 0

Атлетик Билбао е новият носител на Купата на Краля! Баските сразиха Майорка с 5:3 след изпълнение на дузпи (1:1 след продълженията) и грабнаха трофея след точно 40-годишна пауза.

За последно Атлетик спечели Копа дел Рей на 05.05.1984, след като победи Барселона с 1:0 на "Сантяго Бернабеу". От тогава клубът се класира на финал цели шест пъти, но така и не успяваше да завоюва отличието.

Дани Родригес пък се превърна в едва втория играч в историята на Майорка, който успява да се разпише в мачове от Примера и Сегунда, както и във финал за Купата на Краля, след сърбина Йован Станкович, който го постигна през 90-те.

Можеха да решат финала много по-рано!

Атлетик бе отчетливо по-добрият отбор през целия мач, но Майорка удариха първи. В 21-та минута Хосе Копете предизвика блестяща намеса на Агиресабала, а при последвалия корнер Дани Родригес успя да отбележи. Ударите на двама играчи на символичните гости бяха блокирани, след което Антонио Райо предостави топката на Родригес, който опъна мрежата с мощен шут.

Още: Какъв ти Ендрик, какъв Ламин Ямал?!? Талантът на Нико Уилямс няма край! (ВИДЕО)

Билбао спечели Копа дел Рей след победа над Майорка

До края на полувремето хвърчаха искри. Горка Гурусета и Иняки Уилямс изпуснаха добри положения, а гол на Нико Уилямс бе справедливо отменен заради засада.

Баските успяха да изравнят още в началото на втората част. В 50-та минута Нико Уилямс си върна топката обратно и пусна ювелирен извеждащ пас към Ойхан Сансет, който се разписа с прекрасен удар.

Билбао сериозно натисна разклатения си съперник, но така и не можа да стигне до победа в редовното време. Словашкият вратар на Майорка, Доминик Грейф, се намеси подобаващо след удари на Сансет, Иняки Уилямс и Юри Берчиче.

Вездесъщият Икер Муниаин имаше две добри положения през първото продължение, но не може да уцели вратата от воле и след страхотно изпълнение на пряк свободен.

Умората и напрежението си казаха дума през второто продължение, но все пак отново имаше две опасни ситуации. Шут на Нико Уилямс бе блокиран в последния момент от защитник на Майорка, а малко след това Агиресабала трябваше да се разтяга максимално, за да извади удар с глава на Ведат Муричи. 

Грешниците за Майорка при дузпите се казват Ману Морланес и Неманя Радонич. Шутът на първия бе спасен от Агиресабала, а вторият стреля високо над напречната греда. Изпълнителите за Билбао пък бяха перфектни от бялата точка.

Още: 19 години Атлетик Билбао не успява да накаже Реал в Мадрид (ВИДЕО)

Треньорът на Майорка със странна похвала: Сравни Ламин Ямал с Лионел Меси и с мишка

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички