Барселона поведе в Ла Лига след трудно спечелена точка на "Сан Мамес"


Барселона поведе в Ла Лига след трудно спечелена точка на "Сан Мамес"
Снимка: Getty Images

4961 0

Барселона оглави класирането в Ла Лига, след като завърши наравно 1:1 с Атлетик (Билбао) във втория кръг на сезон 2021/22 в шампионата. Каталунците губеха на "Сан Мамес" до 75-ата минута, но с дебютния си гол в официален мач за каталунците Мемфис Депай донесе трудната точка на своя тим.

Двата тима направиха интересен и динамичен мач, като Иниго Мартинес откри за "баските" в 50'. Атлетик се изкачи с няколко позиции в класирането и сега е 10-и. Треньорът им Марселино Гарсия Торал бе близо, но пропусна своя шанс да спечели за първи път срещу каталунския гранд.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Въпреки че първоначално прие играта в собственото си наказателно поле, Барселона беше отборът, който първи стигна до чисто положение. В 6' Депай намери находчиво пред вратата на "баските" Мартин Брейтуейт, но датчанинът стреля нескопосано над напречната греда. В 10' Ерик Гарсия положи доста усилия, за да удържи мощния Иняки Уилямс, който нахлуваше към вратарското поле, но Атлетик все пак си спечели трети корнер от началото на мача. Той обаче не доведе до нищо опасно пред вратата на Нето. Секунди след това обаче Муниаин прати топката в гредата на испанския страж на каталунците. 

След повече от четвърт час игра Барселона не показва, че е влязъл в мача все още. Затова и тимът на Роналд Куман се наложи да спира още един набег на Уилямс. Той нахлу отдясно в 18' и сви към вратата на Нето, но самоотвержен шпагат на Де Йонг отклони изстрела му към вратата на гостите. В ответна атака Барселона стигна до пряк свободен удар, който Депай изпълни и прати в ръцете на Агиресабала.

Мачът продължи да е доста динамичен и оспорван. В 24' Роналд Куман се хвана за главата, виждайки как Жорди Алба беше застъпен болезнено в областта на глезена от Беленгер. За щастие обаче защитникът се върна в игра след минута-две. Друг лидер в каталунската отбрана - Жерар Пике, обаче не успя да се отърси от проблемите, които изпитваше и бе заменен в 31-ата минута от Роналд Араухо. Малко след това Атлетик проведе нова остра, но неуспешна атака към вратата, пазена от Нето. 

В 40' Иняки Уилямс потърси изненадата, изпращайки далечен удар към съперниковата врата, но право в ръцете на Нето. В 45+1 Барселона стигна до красиво попадение, което обаче не бе зачетено заради нарушение. В ситуацията Араухо със задна ножица прати топката в мрежата на "баските", след като тя тупна и се удари в лявата греда. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Инфарктно началото на второто полувреме за гостите от каталунската столица - още в първата минута Атлетик имаше страхотен шанс да открие резултата, но Араухо изчисти атрактивно от самата голлиния. В 50' обаче поредният корнер на "баските" им донесе така търсеното попадение - Иниго Мартинес засече топката с висок скок и я прати неспасяемо в каталунската врата. 

Три минути по-късно Сержиньо Дест можеше да върне Барселона в мача, след като отправи умел изстрел измежду двама защитници, но стражът на Атлетик улови. Куман предприе двойна смяна в 62' и пусна в игра Демир и Роберто, изваждайки Педри и Брейтуейт. По-малко от минута след това Нето се намеси решително, отразявайки удар на Сансет. Последва двойна смяна и за Марселино в 67' - в игра влязоха Весга и Гарсия за сметка на Венседор и Сансет.

 В 74' каталунците показаха, че не са се предали, но малшансът им попречи да изравнят. Френки Де Йонг отправи страхотен изстрел, но топката се отби в гредата на Агиресабала. Минута по-късно обаче резултатът бе изравнен след чудесна атака на гостите. Бускетс се пребори за топката в средата на терена и я достави към Депай отляво. Нидерландецът овладя, направи къс пробег и стреля безпощадно с левия крак за 1:1. Това бе първото му попадение с червено-синята фланелка в официален мач. 

В 86' Депай можеше да вкара втория си гол в мача и да донесе победата на Барселона, но стреля покрай вратата. В добавеното време Нето пък спаси своя тим от втори гол и евентуална загуба на "Сан Мамес". 

Стартови състави:

Агиресабала, Лекуе, Вивиан, Мартинес, Баленсиага, Беренгер, Д. Гарсия, Венседор, Муниаин, Уилямс, Сансет
Барселона: Нето, Дест, Пике, Гарсия, Алба, Де Йонг, Бускетс, Педри, Брейтуейт, Депай, Гризман

Атлетик (Билбао): Агиресабала, Лекуе, Вивиан, Мартинес, Баленсиага, Беренгер, Д. Гарсия, Венседор, Муниаин, Уилямс, Сансет

Барселона: Нето, Дест, Пике, Гарсия, Алба, Де Йонг, Бускетс, Педри, Брейтуейт, Депай, Гризман

Къде да гледаме Атлетик Билбао - Барселона?

ПРЕДИ МАЧА

Баските нямат отбелязан гол в четири поредни мача в Ла Лига, като така изравняват своя антирекорд в новото хилядолетие. През изминалия сезон Атлетик имаше най-малко голове в горната половина на Ла Лига, а липсата на летни попълнения също може да изиграе лоша шега.

Освен това баските нямат гол в 4 от последните си 5 домакинства на Барселона, като в последните 15 мача между двата отбора на "Сан Мамес" спечелиха само веднъж. Барселона има 11 победи в последните си 12 откриващи мача в ЛА Лига, като успехът над Сосиедад затвърди тази серия.

В 7 от последните си 10 мача обаче Барса допусна два или повече гола. Феновете ще се надяват новите попълнения Ерик Гарсия и Емерсон да заздравят защитата, след като през последния сезон тимът допусна 38 гола - с 13 повече от шампиона Атлетико Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички