Барселона измъкна трудна победа над Осасуна и си осигури среща с Реал Мадрид във финала за Суперкупата (ВИДЕО)


Барселона измъкна трудна победа над Осасуна и си осигури среща с Реал Мадрид във финала за Суперкупата (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3686 0

Барселона се наложи с 2:0 над Осасуна във втория полуфинален мач от Суперкупата на Испания, игран в Рияд (Саудитска Арабия). В герои за каталунците се превърнаха Роберт Левандовски, който вкара своя гол №11 през сезона и Ламин Ямал, който бе автор на второто попадение и подпечата победата, която осигурява Ел Класико срещу Реал Мадрид на финала на надпреварата.

Въпреки че Барса победи с разлика, то успехът не бе напълно категоричен. Каталунците изпуснаха много положения и можеха по-рано в мача да си подпечатат мястото на финала. 

Барселона ще играе с Реал Мадрид във финала за Суперкупата

Първото попадение падна в 58-ата минута. Полякът бе изведен от Илкай Гюндоган сам срещу противниковия страж и от близка дистанция не сбърка. Барса трябваше да чака до края на мача за втория гол, който бе дело на Ламин Ямал - втори негов с екипа на каталунците.

Финалът за Суперкупата срещу Реал Мадрид ще бъде на 14 януари (неделя) от 21:00 часа. Барселона ще направи всичко възможно да завоюва трофей №15 в този турнир, докато мадридчани, които отстраниха градския си съперник Атлетико Мадрид с 5:3, преследват титла №14. 

РАЗВОЙ НА БАРСЕЛОНА - ОСАСУНА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна силно за "блаугранас". Каталунците наложиха своята доминация и още в шестата минута имаха шанс да открият. Топката бе центрирана от корнер и в наказателното поле Андреас Кристенсен стреля от воле, което бе спасено от Ерера. Само две минути по-късно Осасуна сгреши в изнасянето на кълбото и Феран Торес стреля от дистанция, но шутът му мина до страничния стълб. Символичните гости отговориха с положение в 9', като Хесус Аресо стреля, но неточно. В 13-ата минута Левандовски се озова очи в очи с Ерера, но ударът му бе отразен от опитния страж.

Последва затишие на терена, като и двата тима се дръпнаха назад и не рискуваха много. В 31-ата минута Левандовски отново стреля, този път с глава, но прати топката извън очертанията на вратата.

6 минути преди края на първата част се стигна до шанс за Осасуна, но Иняки Пеня успя да реагира и спаси гола. В 42-ата минута на Шави му се наложи да прави принудителна смяна, тъй като Рафиня се контузи. На негово място се появи младокът Ламин Ямал.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона стартира втората част силно и заслужено поведе в резултата. В 58-ата минута Кристенсен отне топка на центъра и я предостави на Гюндоган. Той пусна пас към Левандовски, който сам срещу Ерера не сгреши и откри резултата. Попадението бе прегледано от ВАР за евентуален фал, но не бе отменено - 1:0 за каталунците.

В 75-ата минута се стигна до нова отлична възможност за гол. Кълбото бе пратено в наказателното поле на тима от Памплона, където добра позиция бе заел Роберт Левандовски. Полякът обаче не успя да нанесе удар, тъй като топката бе избира точно пред него.

Точката на спора бе сложена в добавеното време на втората част. Влезлият като резерва Ламин Ямал се възползва от чудесно подаване на Жоао Феликс и не сбърка, отбелязвайки втория си гол с екипа на каталунците.

СЪСТАВИ

Барселона: Пеня, Балде, Кунде, Араухо, Кристенсен, Роберто, Гюндоган, Де Йонг, Рафиня, Торес, Левандовски

Осасуна: Ерера, Круз, Гарсия, Аймар, Аресо, Пеня, Гомес, Будимир, Арнайс, Катена, Муньос

ПРЕДИ МАЧА

Двубоят между двата тима ще определи втория финалист в турнира, след като Реал Мадрид надви градския съперник Атлетико в зрелище, завършило 5:3 в другия полуфинал. Феновете определено искат Ел Класика на финала, но Осасуна не трябва да бъде подценяван.

Барселона и Осасуна вече се срещнаха веднъж през настоящата кампания. Това се случи на 3 септември 2023-а, а тогава "блаугранас" се наложи трудно и драматично с 2:1 като гост след попадения на Жул Кунде и Роберт Левандовски.

Припомняме, че актуалният носител на Суперкупата е именно Барселона. През 2023-а каталунците надвиха с 3:1 Реал Мадрид на финала и по този начин вдигнаха отличието за 14-и път в своята история.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички