Барселона два пъти се върна "от отвъдното", но Реал Мадрид е на финал за Суперкупата!


Барселона два пъти се върна "от отвъдното", но Реал Мадрид е на финал за Суперкупата!
Снимка: Getty Images

10553 0

Испанските колоси Барселона и Реал Мадрид си спретнаха зрелищно 120-минутно Ел Класико, в което "кралете" излязоха победител и ще играят финал за Суперкупата на Испания. В епичен полуфинален сблъсък, изигран в Саудитска Арабия, Реал два пъти повеждаше в резултата и Барса два пъти изравняваше, докато накрая "белите" стигнаха до крайното 2:3 след продължения.

Винисиус откри в 25-ата минута след груба грешка на Серхио Бускетс и асистенция на Карим Бензема. В края на първата част обаче с голяма доза късмет Люк де Йонг успя да подложи крак на избита топка от Едер Милитао и за негово щастие топката се озова в мрежата на Реал.

В първите минути на втората част Барса бе по-активният отбор, но не стигна до попадение. В 72-ата минута Карим Бензема вкара 404-ия гол в кариерата си и 11-и в Ел Класико, за да изведе Реал отново напред в резултата. Десет минути по-късно обаче резервата Ансу Фати изравни с глава.

Мачът влезе в продължения, където Реал "надхитри" своя опонент. "Лос бланкос" стигнаха до гол в 98-ата минута, когато Федерико Валверде прати топката в мрежата на Тер Щеген. До края Барса имаше няколко добри положения за гол, но така и не успя да изравни за трети път в мача.

Дебют за Барселона направи новото попълнение Феран Торес, който игра през първото полувреме и бе сменен на почивката. Барса обаче ще трябва да се прибере в Испания, където да се фокусира върху Ла Лига. За Реал предстои финал за Суперкупата, който ще бъде срещу победителя от срещата между Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао, която ще се изиграе в четвъртък вечер (13 януари).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути Барселона опита да държи повече топката и да упражнява натиск към вратата на съперника. Реал Мадрид обаче изглеждаше далеч по-опасен от каталунците, особено на контраатаки. В 20-ата минута Тибо Куртоа даде началото на бърза контраатака, преминала през Винисиус и Карим Бензема, за да завърши с разочароващ удар на Марко Асенсио.

В 25-ата минута Реал Мадрид откри резултата. Серхио Бускетс овладя в средата на терена, но се забави с изнасянето на топката, което позволи на Бензема да го атакува отзад и да му отнеме топката. Френският нападател веднага направи извеждащ пас за Винисиус Жуниор, който се измъкна сам срещу Марк-Андре тер Щеген и се разписа - 0:1!

Пет минути по-късно Барса можеше да изравни. След пробив по левия фланг последва центриране в наказателното поле, което бе засечено с глава от Люк де Йонг, но ударът се насочи право в ръцете на Тибо Куртоа, който улови с лекота. Малко по-късно се откри още една чудесна възможност за гол пред Де Йонг, но нападателят отново не се справи.

В 41' Усман Дембеле изпусна отлична възможност за гол, но минута по-късно французинът се реваншира, а Барса изравни. Френки де Йонг отклони топката към Дембеле, който опита подаване успоредно на голлинията. Едер Милитао стигна до топката и опита да я изчисти, но Люк де Йонг подложи крак и с доза късмет успя да вкара - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Шави извърши двойна смяна, като извади от игра Феран Торес и Френки де Йонг, а на техни места се появиха Абдесамад Езалзули и Педри. В 49' именно Педри можеше да вкара, но негов опасен удар премина встрани от вратата. Малко след това Люк де Йонг и Дембеле също пропиляха голови положения пред вратата на Реал.

В следващите минути темпото на игра спадна, а с това и намаляха опасните положения пред двете врати. В 69-ата минута обаче Реал Мадрид можеше да си върне преднината в резултата. Карим Бензема овладя в наказателното поле, освободи си пространство за стрелба и нанесе удар, който се отклони от страничния стълб.

В 72-ата минута Реал Мадрид стигна до второ попадение. Ферлан Менди преодоля Дани Алвеш с лекота по левия фланг, а след това намери Бензема, който опита труден удар към далечния ъгъл, който бе отразен от Тер Щеген. Топката стигна до Дани Карвахал, който върна топката в пеналтерията, а Бензема се оказа на точното място, за да засече на празна врата - 1:2!

Десетина минути по-късно Барселона отново изравни резултата. Жорди Алба напредна по левия фланг и центрира в наказателното поле, където нисичкият Ансу Фати се промъкна между Каземиро и Едер Милитао, за да засече с глава и да прати топката във вратата на Куртоа - 2:2!

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 98-ата минута Реал Мадрид за трети път в срещата излезе напред в резултата. Този път "белите" организираха мълниеносна контраатака по десния фланг, при която няколко играчи на Реал се оказаха в пеналтерията на Барса. Винисиус хитро пропусна подаване към Федерико Валверде, който успя да засече хладнокръвно - 2:3!

Три минути по-късно Усман Дембеле можеше да изравни отново, но Тибо Куртоа го отказа с брилянтна намеса. Серхио Бускетс също бе близо до гол, но и неговият удар бе отразен от стража на Реал. В 109-ата минута Езалзули стреля опасно към вратата на "кралете", но ударът му профуча в аут.

В 121-ата минута Ансу Фати пропусна страхотен шанс да изравни. В ответната контраатака пък Родриго направи още по-голям пропуск, след като не успя да уцели вратата от непосредствена близост. Барса опита един последен финален щурм, но Тибо Куртоа успокои срещата, улавяйки центриране в пеналтерията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Барселона: Тер Щеген, Алба, Пике, Араухо, Дани Алвеш, Бускетс, Френки де Йонг, Гави, Дембеле, Феран Торес, Люк де Йонг

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Начо, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Асенсио, Винисиус, Бензема 

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Шави Ернандес извежда Барселона в първото си Ел Класико като мениджър, а двубоят е отличен шанс и за първи трофей. Победителят от срещата ще отиде на финал за Суперкупата на Испания, където ще срещне Атлетико Мадрид или Атлетик Билбао. Реал Мадрид обаче се представя далеч по-убедително през сезона и влиза като фаворит в това Ел Класико.

Добрите новини за Шави са, че ще може да използва завърналия се от конутзия Ансу Фати, както и новото попълнение Феран Торес. Барса обаче остава без контузените Мартин Брейтуейт, Ерик Гарсия, Сержи Роберто и Муса Ваге, както и Юсуф Демир, който има стомашно неразположение. Гарет Бейл и Мариано Диас отсъстват в тима на Карло Анчелоти.

Барселона няма успех в Ел Класико в последните пет мача, а освен това Реал Мадрид е спечелил последните четири. Коефициентите за днешното Ел Класико между Барселона и Реал Мадрид може да видите ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички