Абсолютната мадридска драма на "Сан Сиро" завърши със сълзи от щастие за Реал


Абсолютната мадридска драма на "Сан Сиро" завърши със сълзи от щастие за Реал
Снимка: Guliver/GettyImages

5182 0

Реал Мадрид е новият крал на Европа! "Белия балет" мина през ада на дузпите срещу Атлетико Мадрид, но играчите на Зидан бяха изключително точни и след 5 точни удара се поздравиха с успеха над "дюшекчиите" и със своята 11-та титла от най-големия клубен турнир в света.

Двубоят се разви по вкуса на Реал Мадрид, който рано-рано поведе. Автор на попадението беше Гарет Бейл, въпреки че към момента за голмайстор е маркиран Серхио Рамос. Защитникът беше в очевидна засада при опита си да засече топката, но в крайна сметка голът беше засечен.

Роналдо на два пъти и Бензема на два пъти пропуснаха отлични ситуации сами срещу вратаря, а в 47' Гризман уцели греда от дузпа за нарушение на Пепе срещу Торес.

В 79' Роналдо пропусна поредното отлично положение, след което Атлетико организира головата си атака. Коке изведе Хуанфран по крилото, а той намери резервата Караско в малкия пеналт - отлично засичане и 1:1.

Така се стигна до продължения, в които и двата отбора имаха по няколко добри положения, особено Реал през вторите 15 минути. Защитата на АТлетико обаче не позволи да падне гол, а това доведе до дузпи.

При тях всички 5-има играчи на Реал бяха точни (Васкес, Марсело, Бейл, Рамос, Роналдо), докато Хуанфран изпусна 4-ата дузпа за Атлетико, правейки Реал шампиони на Европа.

Това е 11-и триумф за "белия балет" в този турнир, с което отборът дръпна с 4 титли пред Милан (7). Зинедин Зидан успя пък да стане 7-ият човек в историята, който печели Шампионска лига като играч и като треньор.

За Атлетико това е 3-и изгубен финал на най-високо клубно равнище.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с напрежение и в двата отбора, като Реал бе отборът, който в началните минути повече атакуваше, а Атлетико трябваше да се брани. Реал Мадрид изтърва чудесно положение още в 6-ата минута на мача. При изпълнение на фаул Гарет Бейл сервира топката пред голлинията на Атлетико, но там Каземиро не успя да я насочи по най-добрия начин и кълбото срещна краката на Ян Облак.

Нападателната тактика на "Кралете" даде резултат още в 15-ата минута. Тони Кроос центрира от фаул, Бейл отклони топката с глава и тя съигна до капитана Серхио Рамос, който чукна кълбото под плонжа на Облак за 1:0. В ситуацията с отиграването на Бейл възникна подозрение, че имаше засада, но голът бе факт.

Последва натиска на "белия балет", който обаче не бе материализиран в още един гол. В същото време Атлетико се справи с шока и на свой ред организира няколко добри нападения, но без видима опасност за вратата, пазена от Кейлор Навас.

В заключителните минути на първата част Реал Мадрид се затвори отлично в собствената си половина. Единственото положение в полза на "дюшекчиите" беше далечен удар на Гризман, който мина встрани от вратата, а "белия балет" се оттегли на почивка с гол аванс.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна по най-слабия за Реал начин. В 46' Фернандо Торес взе по-добра позиция в наказателното поле, а Пепе го фаулира. Клатенберг отсъди дузпа, а Гризман застана зад топката. Той стреля в средата, но уцели гредата и не съумя да отбележи.

Радостта в лагера на Реал обаче траеше кратко, след като Дани Карвахал получи разтежение в бедрото и се наложи да напусне принудително. Така на негово място в 52' на терена се появи Данило.

Минута по-късно при корнер отбраната на "кралския клуб" не успя да реагира добре и остави Савич непокрит на 3 метра от вратата. Топката обаче профуча на сантиметри встрани от вратата.

Последва затишие пред двете врати, преди в 70' Роналдо да нахлуе в наказателното поле. В последния момент обаче Годин с невероятна намеса блокира пътя на португалеца.

Кроос беше сменен в 66' от Иско, който освежи леко халфовата линия на Реал. Малко по-късно и Васкес смени Бензема, а Роналдо заигра като централен нападател.

Последваха два ужасяващи пропуска на Кристиано Роналдо. Първо Бейл проби през цялата защита и изведе португалеца сам срещу вратаря, но в опита си да завърши ефектно Роналдо сбърка и Облак спаси. Само 20 секунди по-късно той мина покрай вратаря и стреля, но защитник изби пред голлинията.

Още в следващата си атака Атлетико наказа тези пропуски. Хуанфран беше брилянтно изведен по дясното крило от Коке и с едно докосване и намери Караско. Той беше изпуснат от Данило и от метър прониза вратата на Навас - 1:1.

Торес можеше да донесе гол в 83', когато получи подаване в пеналта, но стреля в аут. В 85' пък Марсело изведе Бейл в пеналтерията, той смени рязко посоката, но предпочете от малък ъгъл да стреля и Облак спаси.

В последните секунди на първото продължението Атлетико организира великолепна контраатака, но капитанът на Реал успя да спъне Караско и с цената на жълт картон - край на редовното време и продължения след 1:1.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Реал Мадрид влезе в продълженията все още в шок след изравнителния гол. Атлетико имаше 2-3 добри положения, но не съумя да ги реализира, докато на ответната врата Облак се отчете с една отлична намеса. Симеоне в този момент имаше две смени на разположение, докато Зидан още в 70' беше приключил със своите, а Бейл едва-едва ходеше на терена на "Сан Сиро" - 15 минути до края.

Второто продължение се превърна в мъчение, след като Луис и Коке напуснаха заради пренатоварване на мускулите. В 118' Реал МАдрид имаше всички шансове да спечели двубоя, след като отлична акция преминала през Иско и Марсело. Той пусна остър пас за Васкес, но испанецът се засуети и ударът му беше блокиран.

Последва още една отлична акция за Реал, която стигна до Данило в наказателното поле, но ударът му отново срещна тяло на съперников футболист и излезе в аут.

След корнера беше свирен и край на двубоя - дузпи!

ДУЗПИТЕ

Първата дузпа беше поверена на Лукас Васкес - юношата на Реал Мадрид. Той стреля в долния десен ъгъл и остави Облак в центъра - 1:0. Гризман се нагърби с първата дузпа за Атлетико и, за разлика от редовното време, успя да отбележи - 1:1. Марсело уверено стреля също в долния десен ъгъл, като Облак отгатна ъгъла, но Марсело бе много точен - 2:1. Габи с категоричен удар в горния ляв ъгъл отбеляза - 2:2. Гарет Бейл беше 3-ият избор на Зидан, въпреки че имаше сериозни мускулни проблеми. Той успя да реализира, а след него и Саул беше точен. За 4-и пореден път играч на Реал (Рамос) стреля в долния десен ъгъл - 4:3. Хуанфран беше 4-и за Атлетико и уцели левия страничен стълб - 4:3 и Роналдо зад топката. Той пак би горе вдясно и направи Реал шампион за 11-и път.

СТАТИСТИКА

РЕАЛ МАДРИД - АТЛЕТИКО (МАДРИД) 1:1 (5:3 след дузпи)

1:0 Рамос 15'

1:1 Караско (80')

Финал в Шампионска лига

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

АТЛЕТИКО: Облак, Хуанфран, Годин, Савич, Филипе Луиш, Коке, Фернандес, Габи, Саул, Гризман, Торес

Треньор: Диего Симеоне

РЕАЛ МАДРИД: Навас, Пепе, Рамос, Марсело, Карвахал, Кроос, Бейл, Каземиро, Модрич, Роналдо, Бензема

Треньор: Зинедин Зидан

Стадион "Сан Сиро", Милано

Съдия: Марк Клатенбърг (Англия)

ПРЕДИ МАЧА

Тази вечер, в 21,45 часа на легендарния "Сан Сиро" в Милано, двата мадридски гранда Реал и Атлетико ще спорят за короната на футболна Европа. Така, както го направиха преди две години, когато "белите" спечелиха рекордната си Десета титла в турнира.

Бенитес има повече от добра причина да стиска палци на Реал довечера

Бекенбауер: Дузпи ще решат победителя в Шампионска лига

Огромна разлика: Отборът на Реал е няколко пъти по-скъп от този на Атлетико

Ключовите сблъсъци на големия финал в ШЛ

Карикатурист разкри схемата на Симеоне срещу Реал (ФОТО)

Ако триумфира в Милано, за Атлетико това ще е първи трофей в надпреварата на най-силните отбори в Европа. Тимът на Диего Симеоне обаче много израсна и няма да е голяма изненада, ако се радва в края.

И двамата треньори ще разчитат на най-доброто от съставите си, като само играта и късметът остава да предрешат победителя.

Развоя на мача можете да проследите на живо в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички