Юбилеен гол на Меси, първи успех на Валверде над Симеоне и 8 точки аванс за Барса пред Атлетико


Юбилеен гол на Меси, първи успех на Валверде над Симеоне и 8 точки аванс за Барса пред Атлетико
Снимка: Getty Images/Guliver

5702 0

Лидерът в Примера дивисион Барселона победи минимално втория в класирането Атлетико (Мадрид) на "Камп ноу" в гореща битка с футболни достойнства и голям заряд. Победното попадение бе дело на Лионел Меси в 26', като то бе юбилейно за него - под номер 600 в професионалната му кариера.

Благодарение на тази победа каталунците отново дръпнаха солидно пред мадридчани в гонката за титлата. Разликата помежду им е 8 точки - "синьо-червените" имат 69, а "дюшекчиите" - 61.

Любопитен момент е, че това бе първата победа на Ернесто Валверде над тима на Диего Симеоне. А звездата на "дюшекчиите" Антоан Гризман така и не успя да вкара гол на "камп ноу".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започва с минута мълчание в памет на починалия тази нощ капитан на Фиорентина Давиде Астори. Мачът започна динамично с осезаем превес на домакините. В ситуация пред вратата на Атлетико Ян Облак измъкна топката, преди тя да кацне опасно на главата на Луис Суарес.

В 21' Лео Меси се отърва от заобиколилите го няколко футболисти на съперника и отправи изстрел към вратата, но право в ръцете на Облак. В порядъка на 5-6 минути Андрес Иниеста на два пъти имаше проблеми, като при втория - след удар в задната част на бедрото, можеше и да напусне терена, но стисна зъби и продължи играта.

В 26' Атлетико плати скъпо за нарушение срещу Лео Меси. Аржентинецът изпълни пряк свободен удар от около 25 метра по прекрасен начин - над стената и неспасяемо в горния ляв ъгъл на класния Облак. И Барселона поведе, за радост на многобройните си фенове на стадиона. 

В 26' Атлетико плати скъпо за нарушение срещу Лео Меси. Аржентинецът изпълни пряк свободен удар от около 25 метра по прекрасен начин - над стената и неспасяемо в горния ляв ъгъл на класния Облак. И Барселона поведе, за радост на многобройните си фенове на стадиона. Малко след това аржентинецът получи жълт картон заради нарушение срещу Филипе Луиш, вследствие на което сам пострада. 

Попадението на Меси стана юбилейно за него - под номер 600 като професионален футболист.

В 35' вследствие на двете наранявания, които претърпя, ветеранът Андрес Иниеста сметна, че не може да продължи в мача и напусна терена под аплодисментите на "Камп ноу". Преди това той даде капитанската лента на Лионел Меси. Халфът бе заменен от Андре Гомеш.

И след попадението каталунците продължиха да атакуват и да натискат съперника. В 38' Меси намери Коутиньо отляво на наказателното поле. Бразилецът стреля, но Облак внимаваше и изби. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Атлетико показа по-добро лице след почивката - момчетата на Диего Симеоне по-често стигаха до топката и опитваха да творят атаки. Въпреки това те не успяваха да застрашат сериозно вратата на Тер Щеген. Барселона обаче не отпусна хватката и в 57' Меси имаше шанс да повтори вълшебното си изпълнение при гола, след като изпълни пряк свободен удар за нарушение на Хименес срещу Ракитич. Ударът му обаче се отби в стената. 

В 66' Диего Симеоне реши да засили офанзивната мощ на своя тим и смени Габи за Гамейро. В 74' Серхио Бускетс изгуби топката, Гризман стигна до нея и шутира, но прекалено високо. В 77' грешка в защитата можеше да коства много на гостите от Мадрид - Суарес преодоля атрактивно Облак, но страничният съдия вече бе вдигнал флаг за засада. 

В 84' Ернесто Валверде прибегна до смяна, изваждайки Коутиньо за сметка на Паулиньо. Малко след това Атлетико стигна до попадение, дело на Диего Коща, което обаче не бе признато. В добавеното време на двубоя Суарес взе на прицел горния ляв ъгъл на Облак, но стреля встрани от целта. 

В 86' Атлетико стигна до попадение, след като Диего Коща пусна пас към Гамейро, който преодоля Тер Щеген. Голът обаче не бе признат, тъй като Коща се намираше зад защитата на домакините. 

ПРЕДИ МАЧА

Мадридският гранд не е побеждавал каталунците на техен терен повече от 12 години. Звездата в нападение на "дюшекчиите" Антоан Гризман пък никога не се е разписвал на митичния стадион в столицата на Каталуня.

Кадровата ситуация и в двата отбора е добра. И двамата треньори ще могат да разчитат на най-добрите си изпълнители.

Наставникът на Атлетико има едно психологическо предимство над съперника си. В 12-те срещи между двамата специалисти в Примера дивисион испанецът никога не е постигал победа - 8 загуби и 4 равенства.

Състави:

Барселона: Тер Щеген, Серхи Роберто, Пике, Юмтити, Алба, Коутиньо, Ракитич, Бускетс, Иниеста, Меси, Луис Суарес

Атлетико: Облак, Вършалко, Хименес, Годин, Филипе Луиш, Саул, Габи, Томас, Коке, Гризман, Коща

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички