Валенсия разби мечтата на Барселона и за дубъл, "прилепите" грабнаха Купата


Валенсия разби мечтата на Барселона и за дубъл, "прилепите" грабнаха Купата
Снимка: Guliver/GettyImages

9195 0

Барселона се сбогува с мечтата си за дубъл в Испания. Валенсия победи каталунците с 2:1 и грабна Купата на Краля. Това е трофей номер 8 за "прилепите" в тази надпревара. Междувременно това е втори тежък удар за Барселона, след като по-рано отпадна тежко и на полуфиналите в Шампионска лига от Ливърпул.

В днешната среща Валенсия вкара и двете си попадения през първата част. Кевин Гамейро отбеляза в 22', а в 33' Родриго удвои. В 73' Лионел Меси успя да върне едно попадение , но това не бе достатъчно за неговия тим, който игра на шести пореден финал в надпреварата.

В първите десетина минути от срещата Барселона бе по-активният тим, като бързо установи контрол над топката. Все пак първото опасно положение бе за Валенсия. Родриго стреля опасно, но ударът му бе блокиран от защитник от голлинията. 

В 17' Роберто стреля от средно разстояние, но бранител на "прилепите" изби топката. В 22' Валенсия успя да открие резултата чрез Гамейро. Гедеш върна към Кевин Гамейро, който излъга Жорди Алба и с мощен удар откри резултата за Валенсия.

Въпреки че каталунците опитаха бързо да върнат попадението, то вместо това получиха втори в своята врата. Парехо успя да мине през двама в половината на Барса и пусна вдясно за Карлос Солер. Той надбяга Жорди Алба отдясно и центрира към вратарското поле, където бе Родриго Той от близо с глава прати топката във вратата на Силесен.

В края на полувремето звездата на шампиона Лионел Меси бе близо до попадение. Аржентинецът намери пространство на границата на наказателното поле и заби потресаващ удар към десния ъгъл, но стражът го разколеба със страхотно спасяване.

На почивката Ернесто Валверде направи две смени, като пусна Малком и Артуро Видал вместо Семедо и Артур. В 47' Пике имаше претенции за дузпа, но повторенията показаха, че те не са основателни. Две минути по-късно Гедеш шутира силно от 20 метра, но покрай вратата в аут.

В 56' Лионел Меси опита фалцов удар от средно разстояние, но не успя да промени резултата, тъй като топката се удари в левия страничен стълба. Отбитата топка стигна до Видал, който стреля ужасяващо и прати топката високо над вратата. В 69' Валенсия успя да реализира поредната си много бърза контраатака. Този път обаче центрирането на Карлос Солер отдясно бе спряно от Клеман Ленгле.

В 71' Пике овладя перфектен до сантиметри пас в наказателното поле и изстреля топката на косъм от дясната греда. Три минути след това натискът на каталунците даде резултат. Важна роля изигра Клеман Лангле, който отправи опасен удар, а вратарят на Валенсия боксира топката към Меси, който от няколко метра се разписа за 2:1.

Напълно очаквано след това попадение отборът на Валверде увеличи натиска си, а Валенсия бе принудена да се защитава. В 90' Меси центрира към наказателното поле от пряк свободен удар, но защитата на "прилепите" се справи и предотврати опасността. В 3' от добавеното време Гедеш направи невероятен шанс, с който можеше да сложи край на интригата, след като излезе сам срещу Силесен, но ударът му не бе достатъчно прецизен. За негова радост пропускът му не се оказа фатален, тъй като не Барселона не успя да стигне до изравнително попадение, с което да вкара срещата в продължения.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Барселона: Силесен; Семедо, Пике, Лангле, Алба; Сержи Роберто, Ракитич, Бускетс, Артур; Меси, Коутиньо

Валенсия: Хайме; Вас, Гарай, Габриел, Гая; Солер, Парехо, Коклен, Гедеш; Родриго, Гамейро

ПРЕДИ ДВУБОЯ

През настоящия сезон двата тима се срещнаха два пъти и двата мача завършиха с равенство - 1:1 на "Местая" и 2:2 на "Камп ноу". Мачът е много важен и за двата тима, но според слуховете от изхода му зависи бъдещето на треньора на каталунците Ернесто Валверде. Бъдещето на треньора на Валенсия Марселино не зависи от този мач, тъй като в клуба са доволни от достигането до този финал и до полуфиналите в Лига Европа. 

Каталунците преследват пети пореден триумф в турнира, което не е постигано от нито един отбор досега. За "блаугранас" това е шесто поредно участие в мача за трофея. Барселона е пълен господар в турнира с общо 30 купи. Барса ще бъде без две от звездите си - Луис Суарес и вратарят Марк-Андре Тер Стеген.  "Прилепите" са петият най-успешен клуб в надпреварата със седем триумфа, като това е първото им участие във финал от 2008 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички