Уволнение!


Уволнение!

5769 0

Снощи Барселона удари с 4:0 Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу" в жалко подобие на дерби мач, който цял свят очакваше с нетърпение. Каталунците не само унижиха своя голям съперник. Те го смачкаха, сдъвкаха и изплюха. А най-страшното за Реал е, че го направиха без Меси. Барселона се смили над "белия балет", а в последния половин час домакините можеха да върнат един, че и два гола, само и единствено защото Барселона се смили да не разгроми брутално 32-кратния шампион на Испания.

За това има един виновник, който нямаше честта да си подаде оставката - Рафаел Бенитес. Още със стъпването си на "Сантяго Бернабеу" той загуби съблекалнята на великия столичен клуб и не направи нищо, за да промени това. Първата грешка действително не е негова - Флорентино Перес го назначи на поста треньор, въпреки че всички червени лампи светеха ярко, докато се провеждаха финалните преговори между двете страни. Оттам насетне има един единствен виновник за състоянието на Реал и това е испанският мениджър, който е на път да превърне топ отбор в средняците, които е водил доскоро.

Реал Мадрид беше непобеден до преди 20-ина дни, но това не се дължеше на гениалността на треньора, а на индивидуалните качества на тима в нападение и на Кейлор Навас, който има най-много спасявания в цялата лига - "страхотен" атестат за уж дефанзивния гуру в испанското треньорство. Тони Кроос няма представа каква е ролята му в халфовата линия на Бенитес. Хамес и Иско не могат да влязат в ритъм, а Бейл и Роналдо стоят забити на двете крила, чудейки се дали играят за Реал Мадрид или за Астън Вила.

Тактиката на Бенитес е тотално сбъркана от самото начало на сезона, като това си пролича веднага срещу отбори с по-добри индивидуални качества. ПСЖ два пъти изпусна да бие Реал, Севиля, която не е във форма, се подигра на "белия балет", а Барселона доказа, че решението на Перес през юни е просто абсурдно.

Снощи на "Сантяго Бернабеу" лъсна цялата истина за Бенитес - той не е треньор за Реал Мадрид. "Кралския клуб" изглеждаше като играчка в краката на Барселона, а за това е виновен само той. Кой нормален треньор ще даде наставления да се отстъпва на играчи като Иниеста, Неймар и Иван Ракитич, когато са с топка в крака?!? Как така оставяш най-креативните футболисти на съперника да оперират свободно, като се има предвид че имат нужда от една стотна от секундата свобода, за да вземат правилното решение?

Как така Бейл играеше на дясното крило, но вместо да нахлува към наказателното поле, трябваше да прегърне тъч линията? Как така Хамес беше изваден от състава преди да изтече 60-ата минута, въпреки че беше най-добрият на терена? Как така Роналдо няма място на терена, а до момента при трима треньори - Пелегрини, Моуриньо и Анчелоти, беше най-добрият играч на терена, дори когато не е във форма? Има още много въпроси, но нима има смисъл - всички видяха какво представлява Реал Мадрид в момента. Разграден двор, без авторитет на пейката. Играчите са срещу Бенитес, публиката е срещу Бенитес, а скоро и Перес трябва да застане срещу него, защото ще си навлече омразата и на най-верните си поддръжници.

Веднага в съзнанието излиза онова 5:0 за Барселона на "Камп Ноу" в първия мач на Жозе Моуриньо. Тогава обаче в състава имаше доста контузени, а португалецът все още не беше изградил своята машина. Излезе, за да направи равен или да падне минимално, но тогава Меси и компания просто бяха в безпрецедентна форма.

Сега ситуацията е съвсем различна. Бенитес получи готов отбор, който дори се подсили и има равностойни футболисти на почти всички постове. Един Матео Ковачич не помирисва терен, въпреки че е очевидно, че Кроос няма да издържи и този сезон с по 90 минути във всички 60 мача (и това е най-простият пример за уж ротационно настроения испански треньор). Реал Мадрид беше добре смазана машина, която контузиите провалиха в края на миналия сезон. Сега Реал Мадрид прилича на отбор, който отново ще стигне до полуфинал в Шампионска лига, ще бъде втори в Испания и ще стигне далеч за Купата на Краля, но няма никакъв шанс да играе като равен с равен срещу отбори като Барселона, Байерн Мюнхен и дори ПСЖ. Да не изброяваме други, просто няма смисъл.

Срещу Барселона Бенитес за пръв път излезе със състав, който е готов да смачка всички съперници с невиждана атакуваща мощ. Вместо това отборът игра прибран, отстъпваше и организира не повече от 3 добри контраатаки, които се получиха след като Барселона вече водеше в резултата. И за всичко това е виновен Бенитес.

Испанският треньор няма авторитет пред играчите, няма тактическата вариативност за състав като този на Реал, не се разбира нито с Роналдо, нито с Бейл, загуби феновете, загуби дори испанските играчи в отбора. Това, че загуби с 0:4 "Ел Класико" е най-малкият му проблем.

Този проблем има едно единствено решение - уволнение. Просто Бенитес не е направен от материала, от който е и Реал Мадрид. В никакъв случай испанецът не е слаб треньор - доказал се е на много места, къде с умерен успех, къде с по-голям. Но просто мястото му не е на "Валдебебас"... и ако на някого това не му беше ясно, то след снощи вече всички го знаят.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички