След Меси и Неймар прокуратурата погна и шанаджията Роналдо


След Меси и Неймар прокуратурата погна и шанаджията Роналдо
Снимка: Guliver/GettyImages

1256 0

След Лео Меси и Неймар, Кристиано Роналдо е на път да се превърне в след­ващия клиент на испанската прокурату­ра и местните данъч­ни власти. Бомбата гръмна, след като сайтът „Футбол Лийкс" разкри, че от го­дини португалецът декларира огромна част от приходите си от реклами през тър­говско дружество, регистрирано в Ейре.

Компанията се нарича Multisports & Image Management Limited и на пръв поглед по никакъв начин не може да бъ­де свързана с името на Роналдо. Тя е ос­новата през 2004 г., 12 месеца след като Кристиано премина­ва от Спортинг в Манчестър Юнайед, като седалище­то й е в Дъблин. Причината е прозаичният факт, че Ейре е държа­вата в Евро­па с най-ниско корпоративно об­лагане при ставки от 12,5%. Испанските данъчни власти обаче гледат с изключително лошо око на операциите по прехвърляне на доходи за облагане в държави различни от посто­янното местожител­ство на лицето. Съ­щото се отнася и за случаите, когато то се опитва да се скрие зад търговско дру­жество. Бърза справка показва, че ако Кристиано деклари­раше рекламните си договори в Ис­пания, щеше да му се наложи да отде­ля близо полови­ната от приходите си по тях за хазна­та, тъй като ставка­та за облагане там е 43,5%.

От „Футбол лийкс" раз-1 криват в детайли механизма, по който Роналдо е осчетоводил най-тлъстите си рекламни контракти през ирландската си фирма. Става въпрос за договорите му със спортния гигант „Nike”, веригата за бърз хранене „Kentucky Fried Chicken”, автомобилния концерн „Toyota”, банка Espirito santo, Jacob & Co y Mobily, Konami и шампоаните Clear.

Приложена е и документация по някои от контрактите на тези компании с ирландската фирма на Кристиано, като в нито един от тях не фигурира името му./Teма:Спорт

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички