На кого първи ще му изгори фитила?


На кого първи ще му изгори фитила?
Снимка: Getty Images/Guliver

4551 0

Два от водещите футболни колоси на Стария континент Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед се намират в тежък период от началото на сезона. Негативните резултати на двата тима през последните няколко седмици накараха мнозина да поискат незабавна рокада на треньорските постове.

Хулен Лопетеги и Жозе Моуриньо са поставени пред тежко изпитание, а следващите няколко седмици могат да се окажат пагубни за тях. И ако за испанеца "изпитателният срок" не е особено срещано в кариерата му, то "Специалния" със сигурност не изпада за първи път в подобна ситуация.

На кого обаче му остава малко повече време, и кой първи ще бъде освободен от ръководната си роля (ако въобще се стигне до треньорска рокада). Въпроси, на които трудно може да се отговори еднозначно, тъй като ситуацията при двамата е коренно различна.

Да започнем с Жозе Моуриньо и неговият Манчестър Юнайтед. При португалеца се забелязват освен лошите резултати, и лоша атмосфера в съблекалните. Играчите на "Специалния" сякаш недолюбват особено своя треньор, а това е нещо, на което Моуриньо винаги е държал.

През годините португалецът се е доказал като треньор, който е изключително уважаван от своите приближени, но през последните месеци това отсъства. Още повече - Моуриньо на няколко пъти влизаше в открити конфронтации с част от своите играчи, сред които основни фигури на отбора като Пол Погба, Алексис Санчес и Антъни Марсиал.

Именно от тук идва и най-големият проблем на Моуриньо. Докато не настъпи хармония между играчи и треньор извън терена, няма как "червените дяволи" да започнат да играят на позната висота. Моуриньо безспорно е един от най-големите тактици в нашето съвремие, но връзката между него и играчите през последните месеци просто се скъса.

Друг проблем, за който Моуриньо цяло лято се оплакваше, бе защитата. Тук трябва да се признае правотата на "Специалния", тъй като "червените" са трагични в отбрана през новия сезон. Португалецът държеше да бъде привлечен поне един защитник, но Юнайтед се провали в това на трансферния пазар.

Настъпиха разочароващи мачове като загубите от Брайтън, Тотнъм (0:3 на "Олд Трафорд") и Уест Хям, както и равенство срещу новака Уулвърхемптън. Очаквано напрежението върху Моуриньо ескалира и се заговори все по-усилено за неговото уволнение.

Моуриньо все пак спаси ситуацията (или по-скоро недолюбваните от него играчи) с победа срещу Нюкасъл и победен гол в любимото на феновете "Fergie Time". Последва и големият сблъсък срещу Челси, където редица анализатори посочиха, че тимът на Моуриньо ще бъде буквално премазан от "сините".

Португалецът обаче точно в негов стил отново се измъкна и демонстрира безспорната си тактическа грамотност. "Червените дяволи" се справиха повече от отлично на "Стамфорд Бридж", като дори можеха да измъкнат и победата, нанасяйки първа загуба на тима от Лондон.

Именно този "проблясък" в играта на Моуриньо може би му съхрянава работата към момента и си спечели допълнителен период от време, в което да закрепи състава си. Колко ще продължи той, зависи само от португалеца, но определено се вижда доза позитивизъм както в играта на "червените", така и в поведението на Моуриньо.

Що се отнася до Хулен Лопетеги - мениджърът се намира в може би най-тежкия си период от началото на своята треньорска работа. Като започнем с уволнението му от щаба на испанския национален отбор дни преди началото на Мондиал 2018 и продължим с последвалото напускане на голямата звезда на тима Кристиано Роналдо, Лопетеги започна кариерата си в "белия балет" с...фалстарт.

 

Испанският специалист разполагаше с цяло лято да формира състава си, а с оглед на това, че е бивш играч на Реал и дълго време е ръководил испански отбори, то времето за адаптация не се очаква да е продължително. 

Първият тежък удар за Лопетеги настъпи още в откриващия мач на сезона за Суперкупата на Испания - загуба от градския съперник Атлетико и изпуснат шанс да стартира сезона с трофей.

Последваха пет-шест убедителни мача за испанския селекционер, а резултатите сякаш прикриха пролуките в играта на "кралския" клуб. Шокът за "белите" и големия срив настъпи след красноречивата загуба от Севиля с класическото 3:0.

От там нататък играта на Реал се срина до краен предел, като тимът регистрира общо четири загуби в рамките на пет мача - последният, от които завършил на равно. Серия, която трудно може да си помисли човек, че се е случила именно на мадридчани.

Нищо в представянето на европейския шампион не се получаваше - слаба игра в отбрана и ужасна успеваемост при завършващите удари. "Белите" дори регистрираха най-продължителния се период без да отбележат гол в своята история.

Естествено, всичко и всички погледнаха към новоназначения Лопетеги, към когото бяха поставени високи очаквания още с официалното съобщение на "кралския" клуб, че именно той ще замени напусналия Зинедин Зидан.

И след само девет кръга мнозина пожелаха Лопетеги да бъде уволнен. Реал Мадрид заема незавидното седмо място в първенството, а завръщането към силната игра изглежда трудно - поне под ръководството на испанеца.

Истината обаче е, че в последния мач на мадридчани, и загубата от Леванте, Реал загубиха както заради грешки в отбрана, така и заради редицата пропуснати положения пред вратата на противника. Нещо, за което не трябва да бъде винен изцяло Лопетеги.

Неговата грешка (донякъде) бе през лятото, когато единствената задача пред Реал бе да намерят достоен заместник (до колкото е възможно) на голямата звезда Кристиано Роналдо. Не може да очакваш, че напускането на играч, който в продължение на почти десетилетие е бил в основата на атаката на отбора, няма да повлияе по особен начин занапред.

И да - липсата на Роналдо няма как да не се усети, особено когато не се реагира адекватно през лятото. Сега Лопетеги трябва да търси решение на проблемните зони и как да ги "закърпи" поне до януари. Друг е въпросът дали ще получи въобще такава възможност.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес е прочут с това, че не е от най-търпеливите хора, а за отбор от ранга на Реал няма и как да бъдеш търпелив. Всички искат резултати и никой не ти дава време да се учиш от грешките си - не и тук, в Реал.

Моуриньо срещу Лопетеги - на кого ще му изгори първи фитила? Везната сякаш накланя в полза на селекционера на Реал, за когото времето бързо, бързо се изпарява, а следващата грешна стъпка най-вероятно ще бъде наказана и с уволнение. 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички